PEN Yazarlar Derneğinden dayanışma açıklaması: “Kestim Kara Saçlarımı”

Eylül 26, 2022

PEN Yazarlar Derneğinden dayanışma açıklaması: “Kestim Kara Saçlarımı”

Çizim: Gürbüz Doğan Ekşioğlu

PEN Yazarlar Derneği, Mahsa Amini’ye dair açıklama yayımladı:

“Kestim Kara Saçlarımı”

Dine dayalı erkek egemen Molla rejimi sırf saçları görünüyor diye  Mahsa Amini’yi hunharca öldürdü. “Örtünme kurallarına tam riayet etmedi” diye  Tahran’da “Ahlak polisleri” tarafından dövüldükten, işkence gördükten sonra hastanede can veren Mahsa artık yok! O henüz yirmi iki yaşındaydı.

“Kestim Kara Saçlarımı” demişti sevgili şairimiz Gülten Akın.  Şimdi İran’ın her yerinde  kadınlar  “aydınlığım, deliyim, rüzgarlıyım” demek için saçlarını kesiyorlar. Saçlarını silah olarak, bayrak olarak, ses  olarak, söz olarak kullanıyorlar!  İranlı kadınlar artık yeter diyor. Ve bu kez yanlarında erkekler de var!   Kadına zorbalığın baskının şiddetin sadece kadınlara değil, kadın erkek tüm insanlığa yönelik olduğunun bilinciyle  yönetimi baskıyı protesto ediyorlar.  Mesele, artık başörtüsü  ya da saç teli olmaktan çıktı, özgürlük, eşitlik , insanca yaşama mücadelesine dönüştü.

Ayırımcılığı körükleyen, bireyi köleleştiren her sisteme karşı laiklikte ısrar etmek zorundayız.  Laiklik olmadan hak hukuk, adalet   ve demokrasi olmaz, olamaz! 

Köleciliğin her türlüsüne hayır! Mahsa Amini’ler ölmesin! 

İran’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde, şiddet gören, tehdit edilen, öldürülen tüm kız kardeşlerimizle dayanışma içinde  “Yaşasın Laiklik”  diyoruz.   Laiklik yaşatır diyoruz.  Çünkü yaşam laiktir!   

edebiyathaber.net (26 Eylül 2022)

Yorum yapın