Derya Sönmez’e 6 soru | Can Öktemer

Haziran 25, 2021

Derya Sönmez’e 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Bu ara Terry Eagleton’ın “Kötülük Üzerine Bir Deneme” adlı kitabını okuyorum. Kitabın bitmesine az kaldı. Oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Kötülük çetrefil bir konu. Eagleton kötülük kavramını edebiyat, din ve siyaset üzerinden tartışıyor. Bu konudaki farklı düşünceleri çarpıştırıp bazılarını çürütüyor. Üzerine düşünmeye değer, zihin açıcı bir çalışma.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“İnsan eylemleri, ya açıklanabilirdir ki bu durumda kötü olamazlar ya da kötüdürler ki bu durumda onlarla ilgili söylenebilecek başka bir şey yoktur. Bu kitabın tezi, sözü edilen iki bakış açısının da yanlış olduğudur.” ( s:13)

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Hepsi. Bu konuda güvendiğim arkadaşlarımın tavsiyesine önem veririm. Bir de sosyal medyadan takip ederken zaman içinde edebiyat beğenilerimizin uyuştuğunu fark ettiğim kişilerin tavsiyesi önemli. Tabi bazen biz okurlar iyi kitabın kokusunu da alabiliriz. Kapağından, arka kapak yazısından etkilenebilirim ya da konusu beni cezbedebilir.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Çok fazla var. Birini seçmek zor. Şimdi kitaplığıma bu gözle bakınca Faulkner’ın “Döşeğimde Ölürken” adlı kitabı gözüme çarptı, onu yazmak isterdim mesela. Bir de Katherine Mansfield’ın öykülerini ben yazayım isterdim.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

İlk öyküm bir edebiyat dergisinde 12 yıl önce yayımlandı. O dönemde öykülerimi aileme ve yakın birkaç arkadaşıma okutuyordum.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Belli bir rutinim yok ama mümkün olsa gece herkes uykudayken yazmayı tercih ederim. Sabah erken kalkma zorunluluğu yüzünden uzun zamandır geç saatlere kadar oturamıyorum. Onun dışında her ortamda yazarım. Yeter ki yazacaklarım kafamda iyice olgunlaşmış olsun. Gün içinde otobüste, sokakta, iş yerinde sürekli yazacaklarımla ilgili notlar alırım.

edebiyathaber.net (25 Haziran 2021)

Yorum yapın