Pelerin Fanzin, Kuir sayısıyla 28 Haziran’da internette yayında

Haziran 28, 2023

Pelerin Fanzin, Kuir sayısıyla 28 Haziran’da internette yayında

Period dışı olarak yayımlanan Pelerin Fanzin’in Kuir sayısı, bugünden itibaren pelerinsanalfanzin.com adresinden okunabilecek.

Tanıtım metninden:

Anti-periyodik olarak yayınlanan Pelerin Fanzin 28 Haziran’da yeni adresi pelerinsanalfanzin.com adresinden okurla buluşacak. Bu sayının temasını Kuir edebiyat olarak belirleyen fanzinin editörlüğünü Onur Köybaşı, genel yayın yönetmenliğini ise Levent Karataş üstlenecek. Yeni sayıyla ilgili bir metin kaleme alan Onur Köybaşı ise yeni sayıyla ilgili şunları belirtti:

“Amerika’nın New York Eyaleti’nde “Stonewall” isimli bir gey bara yapılan sistematik polis baskınlarına karşı 28 Haziran 1969’da başlayan direnişin simgesi olarak, dünyanın her yerinde Haziran ayı, Onur Ayı olarak kutlanmaktadır. Biz de bu yıl Türkiye’deki yaşam şartları her geçen gün daha da zorlaşan, varoluşları neredeyse bir ‘suç’a dönüştürülen, ötelenen, her türlü şiddetin hedefi haline getirilen ve toplumun dışına itilmeye çalışan LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve fazlası) bireylerin ülkemizdeki direnişlerine “edebi” bir dayanışma göstermek için, 2023 yılının Haziran ayının 28’inde okuyuculara sunduğumuz bu sayıyı “Kuir Özel Sayısı” olarak hazırladık.

Kuir (ya da İngilizce yazımıyla Queer) aslında tuhaf, kaçık, uyumsuz anlamına gelen ve uzunca bir dönem LGBTi+’ları aşağılanmak için kullanılmış bir kelime. “We are Queer, We are Here, Get Used to It [Kuir’iz, Buradayız, Alışın!]” şeklinde sloganlaştırılarak, LGBTİ+’lar tarafından sahiplenen bu kelime, artık LGBTİ+’ları kapsayan şemsiye bir kelime haline gelmiştir. Ancak onun öncesinde, düşünsel düzlemde Kuir; tüm cinsiyet kimliği/cinsel yönelim tanımlarını reddeden bir anlayış olarak ortaya çıkmıştır.

Biz de bu sayıda kendini kuir veya LGBTİ+ olarak tanımlayan şair/yazar/çizerlerin işlerine yer verdiğimiz gibi, bu tanımın dışında kalsa dahi verilen mücadeleyi anlamlı bulan ve “marjinalleştirilmiş” bu bireylerle dayanışma göstermek isteyen sanatçıların eserlerini de sunuyoruz sizlere.

Eserlerini bizimle paylaşan tüm sanatçılara içten teşekkürlerimi sunarken, bu sayıyı bana sonsuz bir güvenle emanet eden değerli Levent Karataş’a, fanzinimizin kapağını hazırlayan ve gelen ürünleri redakte eden Cemal Nergiz’e, gerek sanatçılarla iletişim kurup fanzine destek vermelerini sağlayıp gerekse fanzin için verdiği fikirler için Sa Bahattin’e özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. 

Bu sayı içerisinde sunduğumuz ürünleri; hem ülkemizdeki LGBTİ+’lar ve dostlarının üretkenliklerinin bir kutlaması, hem onların dünyaya katmak istediklerinin açık bir manifestosu hem de birlikte ve rengârenk olunduğunda yeryüzünün ne kadar güzel olabildiğinin bir temsili olarak görülmesi arzusundayız.

Umuyoruz ki siz de bu sayıyı okurken “Kuir” dünyanın heyecanını, coşkusunu ve birleştirici gücünü bir nebze olsun hissedebilirsiniz.

Bizimle olduğunuz ve bizi onurlandırdığınız için teşekkür ederiz.

İyi okumalar.”

Pelerin Fanzin’in bu sayısında şiir, yazı, çeviri ve görselleri olan isimler ise şöyle: Ahmet Güntan, Angel Nafis (Çeviren: Kerim Atay), Arash Mafishiraz – Ferda Tekinturhan (Çev. Ferda Tekinturhan), Aslı Alpar, Ayşe Görkem Kozanoğlu, Betül Tarıman, Buğra Giritlioğlu, Cemal Nergiz, Efe Murad-Selcan Peksan (Tom Clark), Elif Sofya, Emre Varışlı, Ezgi Altıner, Ferda Tekinturhan, Fırat Uran, Hamdi Oğulhan Tünay, İlhan Durusel, İlker Hepkan, İnanç Avadit, İsmail Sertaç Yılmaz, Janset Karavin, Jari Bradley (Sa Bahattin), Joel Person, Kaan Koç, Karin Karakaşlı, küçük İskender, Larry Ruhl, Levent Karataş, Marine Pierrot Detry, Mertcan Karakuş, Nami Başer, Onur Köybaşı, Onur Sakarya, Orçun Güzer, Robert Williams (Çeviren Sa Bahattin), Ron Padgett, Sa Bahattin, Sadık Arı, Suat Hayri Küçük, Şakir Özüdoğru, Şenol Erdoğan, Şevket Kaan Şimşekalp, Umut Yalım.

edebiyathaber.net (28 Haziran 2023)

Yorum yapın