“Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin üçüncü buluşması 18 Mart’ta Borusan Contemporary’de

Mart 14, 2023

“Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin üçüncü buluşması 18 Mart’ta Borusan Contemporary’de

Borusan Contemporary’nin mimarların perspektiflerini çağdaş sanat ile buluşturan “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin üçüncüsü 18 Mart Cumartesi günü Perili Köşk’te düzenlenecek. Begüm Aydınoğlu, Saffet Kaya Bekiroğlu ve Piknik Works’ten Oğul Can Öztunç’un konuk olacağı panelin moderatörlüğünü Dr. Emin Mahir Balcıoğlu üstleniyor.

Borusan Contemporary, güncel koleksiyon sergisi Hibrit Mekanlar paralelinde gerçekleştirdiği etkinlik serisinin üçüncüsünde mimari tasarım alanındaki önemli sektör temsilcileriyle bir araya geliyor. “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” isimli seri, mimarlarla sanatçılar arasındaki ortak pratiklere odaklanmayı hedefliyor. Seri kapsamında düzenlenen paneller, çağdaş sanata ait üsluplardaki biçimsel yaklaşımlar ve farklılıkların bir arada bulunduğu somut oluşumlara mimarinin perspektifinden yaklaşıyor. Etkinlik serisinin üçüncü oturumu, 18 Mart 2023’te Borusan Contemporary’nin Perili Köşk, Rumelihisarı adresinde gerçekleştirilecek. 

Etkinlikte sanal gerçeklik ile mekânsal yapıların kesişiminde ortaya çıkan disiplinler arası pratikler, içinde yaşadığımız yeni yüzyılda dönüşen mekânsal dil ve mimari kültür kapsamında incelenecek.

Mimarinin algoritmik tasarım, dönüşen mekânsal pratikler ve inovasyon bağlamında tartışılacağı üçüncü oturumun konukları, mimari tasarım alanında uluslararası ölçekte hazırladıkları projelerle tanınan Begüm Aydınoğlu, Saffet Kaya Bekiroğlu ve Piknik Works’ten Oğul Can Öztunç olacak. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Dr. Emin Mahir Balcıoğlu üstleniyor. 

Zaman akışı:

14.00-14.10: Dr. Emin Mahir Balcıoğlu’nun hoş geldiniz konuşması                       

14.10-14.30: Begüm Aydınoğlu

14.30-14.50: Saffet Kaya Bekiroğlu

14.50-15.10: Oğul Can Öztunç-Piknik Works

15.10-16.00: Soru & Yanıt

Katılımın 50 kişi ile sınırlı olduğu etkinliğin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir: https://www.biletix.com/etkinlik/1CG38/TURKIYE/tr 

Hibrit Mekanlar kapsamında düzenlenen “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin ilk iki oturumu Borusan Contemporary’nin Youtube kanalından izlenebilir: https://www.youtube.com/@borusancontemporary/videos 

Biyografiler

Begüm Aydınoğlu

Begüm Aydınoğlu, sanat, tasarım, mimari, mühendislik ve sanal gerçeklik arasındaki disiplinler arası dinamiklerle projeler geliştiren ödüllü bir mimar, algoritmik tasarımcı, dijital sanatçı ve akademisyendir. 

Lisansüstü Mimarlık ve Şehircilik Yüksek Lisans derecesini London Architectural Association School of Architecture, Design Research Laboratory’den (AADRL) aldı. Zaha Hadid Architects Hesaplamalı Tasarım (ZHCODE) başkanı Shajay Bhooshan’ın stüdyosunda, robotiklerin mimari ve inşaatta çağdaş kullanımının yanı sıra büyük ölçekli 3D Printing gibi konulara yoğunlaştı. Kariyeri boyunca Londra ve İstanbul’da, MAA’nın Seul Robot Bilimi Müzesi de dahil olmak üzere uluslararası projelerde çalıştı. 

Yeniliğin deneysel ruhunu benimseyen Begüm, 2017 yılında gelişmiş dijital mimari, tasarım eğitimi ve büyük ölçekli 3D Baskıya odaklanarak PadaLabs’ı kurdu. 2020 yılında PadaLabs, algoritmik düşünme yoluyla duyusal tasarıma odaklanan SENSORY Orbit / Optima Orbits ekosistemine katıldı. Çin’de yer alan WuWei Forest Eco-Living projesiyle beraber RIBA TROPHY (Royal Institute of British Architects) ve Nevada Hyperloop Desert Campus Finalist Ödülü gibi birçok ödül aldı. Aynı zamanda, dünyanın ilk ve önde gelen ‘tasarım odaklı’ metaverse teknoloji şirketi olan Kanada merkezli ILLUSORR’un da Kurucu Ortağıdır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi (Basic Design Studio) ve İletişim Fakültesi’nde (Creative Coding) ders vermektedir. İstanbul Modern Altın Üyelerinden olan Begüm Aydınoğlu, dijital sanat alanında mimari ile teknolojiyi yeniden yorumlayan projelerde aktif olarak yer almaktadır.

Saffet Kaya Bekiroğlu 

2015 yılında Saffet Kaya Mimarlık stüdyosunu kuran Saffet Kaya Bekiroğlu, 2004-2015 yılları arasında Londra’daki Zaha Hadid Mimarlık’ta (ZHA) 2012 Olimpiyat Oyunları için Londra Su Sporları Merkezi ve Haydar Aliyev Kültür Merkezi gibi ödüllü projelerin yansıra çeşitli ölçeklerde uluslararası projelere tasarımcı ve mimar olarak imza atmıştır. Saffet, ZHA’ya katılmadan önce beş yıl boyunca Los Angeles’da bulunan Frank O. Gehry & Associates’da çalıştı; Massachusetts’deki MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı, Chicago Millennium Park Açık Müzik Pavyonu gibi yüksek profilli, büyük ölçekli projelerin tasarımında ve geliştirilmesinde yer aldı. Zamanının çoğunu Londra, İstanbul ve Kıbrıs’ta geçiren Saffet, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1994 yılı mezunu olup, Yüksek Mimarlık eğitimini University of California Los Angeles’da (UCLA) tamamladı. Geçtiğimiz sene, Bilim ve Teknoloji Merkezi projesi ile TÜRKSMD 15. Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Ödülü’ne layık görülen Saffet Kaya Mimarlık, Öğrenci Hizmetleri Binası, Mühendislik Kirli Laboratuvarı ve Necat British Koleji’nin ilkokul, ortaokul ve lise komplekslerini içeren projeler de dahil olmak üzere Kıbrıs’ın önde gelen kurumları için örnek akademik projelerde yansıtılan bir inovasyon mimarisi peşinde olmaya devam ediyor. Saffet Kaya Mimarlık’ın şu anda İstanbul’da Sense Levent, Bodrum’da U_Villaları, Lefkoşa’da Açık Hava Performans Tiyatrosu ve Meditasyon Merkezi gibi farklı projeleri gerçekleşmek üzere inşaat halindedir.

Oğul Can Öztunç

2014 Yılında İTÜ Mimarlık Bölümünden en iyi bitirme projesi ödülü ile mezun olmuş, aynı sene Archiprix Mimari Tasarım Bitirme Projeleri Yarışması’nda birincilik ödülüne ve HPP tarafından verilen Seyahat Bursu ödülüne layık görülmüştür. Mezuniyetinin ardından 2018 yılına dek Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde araştırma görevlisi pozisyonunda çalışma fırsatı bulmuş, mimari çizim ve proje stüdyolarında görev almıştır. Çeşitli mimarlık ofislerinde kısa sürelerle çalışıp mesleki tecrübe kazanmış, 2017 yılından itibaren Atıl Aggündüz ile birlikte kurduğu Piknik Works kapsamında mimarlık, sanat ve grafik disiplinlerinin kesişim bölgelerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bunun yanında Günlük Hayat Dedektifleri Kentsel Araştırma Bürosu, Mekânsal Hazlar Ansiklopedisi, Çizerek İnşa Etme Deneyleri gibi intizamsız araştırma pratiklerini yürütmektedir.

Piknik Works

2017 yılında Oğul Can Öztunç ve Atıl Aggündüz tarafından kurulan Piknik, Melodi Gülbaba ve Burçe Gökhun’un ekibe katılmasıyla genişledi. 

Piknik Works mekân, sanat ve grafik pratikleri arasında bir akrobasi yaparak, radikal ve taze bir mimarlık üretimi arayışında, yeni hikâye kurma-anlatma ve ilişkilenme yöntemleri üretmeyi amaçlar. Kendini araştırma ve hayal gücüne yaslanan mekânsal pratikler arasında bir yerde konumlandıran ve çağdaş yaratıcı mekaniklerden besleyen bir oluşum olarak, 21. yüzyılın görsel ve mekânsal dilini tekrar tanımlamayı hedefler. Çizimi; hayal etmek, anlamak ve tasarlamak için bir araç olarak kullanır. Şehri gözlemler ve ondan öğrenir. Mekanları canlandırır ve hikayelerini anlatır. Günlük yaşamın ilk bakışta görülmeyen mekanizmalarına obsesif bir tutku ile bakar.

Borusan Contemporary hakkında

Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan beslenen sergiler, etkinlikler ve eğitim programlarına yer veren, sipariş yoluyla yeni sanat üretimlerini ve sanat yazarlığını destekleyen çok platformlu bir güncel sanat kurumudur. 

Kurumun 2011’den bu yana yürüttüğü faaliyetlerin belirleyici özelliği, fotoğraf, video, ses, ışık, yazılım, veri gibi teknolojilere sanat pratiğinde yer veren uluslararası sanatçılara ve en geniş tanımıyla yeni medya sanatına odaklanmasıdır.

Sergiler ve etkinlikler, Borusan Holding’in merkez ofisi olan Perili Köşk’te gerçekleştirilmektedir. Bu konumlandırma sayesinde ofis ortamı içinde özgün bir sanat merkezi yaratılarak, iş dünyası için yenilikçi ve yaratıcı bir model oluşturulmuştur. 

Programın çoğu Borusan Holding ofislerinin de bulunduğu, İstanbul’daki Perili Köşk’te gerçekleşir ve bu da özünde ofis ortamında hayat bulan benzersiz bir müze yaratır. Galeri, ofis alanları, Müze Cafe, Artstore ve boğazın nefes kesici manzarasına hakim açık hava terasları da dahil olmak üzere tüm bina hafta sonları halka açıktır.

Borusan Contemporary ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek için internet sitemizi ziyaret edebilir, e-bültene abone olabilir ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. 

Ziyaret saatleri ve önemli bilgiler: Borusan Contemporary yalnızca hafta sonları 10.00–19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ayrıca saat 11:00-13:00-15:00 ve17:00’de ücretsiz rehberli sergi turları düzenleniyor. Son ziyaretçi kabulü 18:00’de yapılmakta olup giriş ücretleri ve ziyaret bilgileri ile ilgili detaylı bilgilere Borusan Contemporary’nin internet sitesi üzerinden erişilebilmektedir.

Sosyal medyada Borusan Contemporary

Facebook: facebook.com/borusancontemporary

Instagram: Instagram.com/borusancontemporary

Twitter: twitter.com/borusancontempo

YouTube: youtube.com/borusancontemporary

Borusan Contemporary Blog: blog.borusancontemporary.com/tr/ 

Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul.

www.borusancontemporary.com

edebiyathaber.net (14 Mart 2023)

Yorum yapın