İlber Ortaylı ve Gasimov’un katılımıyla iki konferans gerçekleştirildi

Haziran 5, 2017

İlber Ortaylı ve Gasimov’un katılımıyla iki konferans gerçekleştirildi

ilberSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin geçtiğimiz günlerde sanatseverlerle buluşan yeni sergisi “Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez” kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Dr. Zaur Gasimov’un katılımıyla Selim Turan’ın ailesi ve yetiştiği dönemi konu alan iki konferans gerçekleştirildi.

Araştırmacı ve akademisyen Dr. Zaur Gasimov, Selim Turan’ın 20. yüzyılın başında İstanbul’un önemli aydınlarından ve aynı zamanda hekim olan Ali Bey Hüseyinzade’nin gazete ve dergi yayıncılığından batı edebiyatı çevirilerine, ressamlıktan dönemin politikalarına uzanan ve St. Petersburg, İstanbul, Bakü üçlemesinde geçen çok yönlü yaşam hikayesini katılımcılara aktararak, Ali Bey Hüseyinzade’nin Selim Turan’ın hayatındaki belirleyici rolünü irdeledi.

Prof Dr. İlber Ortaylı ise, “Rus İmparatorluğu’nda Türk Modernleşmesi” başlıklı konuşması ile Rusya’nın Çarlık döneminde, özellikle de Kırım ve Azerbaycan ekseninde bu topraklarda yaşayan aydın kesimin İstanbul’un kültür-sanat ortamıyla olan ilişkilerini özellikle dil ve edebiyatın rolü üzerinden ele alarak, ayrışma ve etkileşimlerini örneklerle anlattı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, hepsi Selim Turan’ın babası gibi yaşadıkları ülkelerin aydınları ve aynı zamanda siyaset adamları olan bu kişilerin 20. yüzyılın modernleşmesindeki önemli rollerinin de altını çizdi.

edebiyathaber.net (5 Haziran 2017)

Yorum yapın