Paul Auster 1 numara

Şubat 9, 2012

Paul Auster 1 numara

Çizer: Alp İz

Türkiye’ye gelsin, gelmesin tartışmalarıyla gündemde olan Paul Auster’in son kitabı ‘Kış Günlüğü’ çok satanlar listesine 1 numaradan girdi.

Çağdaş Amerikan edebiyatının ünlü isimlerinden Paul Auster, son iki haftadır Türkiye gündeminin ilk sıralarında. Yoğun biyografik unsurlar taşıyan son romanı ‘Kış Günlüğü’, Amerika’dan önce Türkiye’de Can Yayınları tarafından yayımlanan Auster, Hürriyet’e verdiği söyleşide 100’e yakın gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’ye gelmek istemediğini söylemiş, Başbakan Erdoğan “Gelsen ne olur, gelmesen ne olur, aman gel!” diye Auster’a cevap vermiş, akabinde ‘gelsindi/gelmesindi’ tartışmaları alevlenmişti.

Tüm bu polemikler Paul Auster kitaplarının satışına hayli olumlu yansımış görünüyor. Zira aralık sonunda çıkan ‘Kış Günlüğü’, geçen hafta hiç yer yer almadığı çok satanlar listesine bu hafta 1 numaradan girdi. Bu da kitabın satışının bir 1 hafta içinde iyice arttığının işareti.

Radikal Kitap’ın Türkiye genelindeki D&R mağazaları, İmge, Pandora, Mephisto, Remzi, Ada Kültür gibi popüler kitapçıların yanı sıra idefix, kitapyurdu gibi popüler internet siteleri dahil 10 farklı noktasından edindiği satış grafiklerine göre düzenlediği çok satanlar listesi, bu alanda Türkiye’nin en güvenilir istatistiğini yansıtıyor. Radikal Kitap’ın listesi, bu noktalardan gelen en çok satan 10 kitap, 1’inciye 10 puan ikinciye 9 puan şeklinde puanlanarak oluşturuluyor.

Can Yayınları’nın verdiği bilgiye göre ‘Kış Günlüğü”nün ilk baskısı 21 bin adet yapılmış. Yoğun talep üzerine her biri 5 bin adetlik 2. ve 3. baskı gelmiş. Can’ın basın ilişkiler sorumlusu Şebnem Sorel, bu satış rakamının normal olduğunu belirtip ekliyor: “Paul Auster, Türkiye’de her zaman ilgi gören bir yazar. Öyle olmasaydı 1. baskıyı 21 bin adet yapmazdık.”

Kısa süre önce Turkuvaz Kitap’tan çıkan Paul Auster’ın ‘Cam Kent’ romanının çizgi roman versiyonu ise 3 bin 500 adet basılmış. Şimdiden 2 bin 500 adet satılan ‘Cam Kent’ de yakın zamanda ikinci baskıyı yapacak gibi görünüyor.

Kaynak: Radikal (09 Şubat 2012)

Yorum yapın