Pasaklı kız Floddertje’yle tanışın

Nisan 6, 2018

Pasaklı kız Floddertje’yle tanışın

Annie M.G. Schmidt’in yazdığı, Fiep Westendorp’un resimlediği “Floddertje”, 4 ve üzeri yaş grubu için Erhan Gürer çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hollanda çocuk edebiyatının “taçsız kraliçesi’’, Andersen ödüllü Annie M.G. Schmidt’in en sevilen kahramanlarından Floddertje’nin maceraları ilk kez Türkçede! Hollanda’da “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne değer görülen Fiep Westendorp’un resimleriyle.

Floddertje’nin üstü başı hep kir içinde, yarım saatten fazla temiz kalmayı bir türlü başaramıyor. Bu yüzden, en az kendisi kadar pasaklı köpeği Smeerkees’le birlikte hemen banyoya götürülüyor.

Kitaptaki altı hikâyenin her birinde Floddertje üstünü başını kirletmemek için çabalıyor ama nafile! Floddertje’nin başına açtığı türlü işler, birbirinden komik ve eğlenceli maceraları beraberinde getiriyor.

Çünkü bazen yaramazlık yapıp kirlenmekten daha eğlenceli ne olabilir ki?

“Başta kimse kel kafalardaki harflerin ne anlama geldiğini çözemedi, çünkü çocuklar her bir yana dağılmıştı. Fakat sonra yan yana durdular. Ve ortaya şu cümle çıktı: DONDURMA İZTERİS!

Sokaktaki herkes durup baktı. Tesadüfen oradan geçen öğretmenleri de bakıyordu. Çok şaşıran öğretmen, Floddertje’nin yanına gitti. ‘Yanlış!’ dedi. ‘Z ile S harflerinin yeri değişecek’ ‘Peki öğretmenim,’ dedi Floddertje. Marietje ve Jantje yer değiştirdi. Sonunda, şöyle yazıyordu: DONDURMA İSTERİZ!”

Annie M.G. Schmidt 1911 yılında, Hollanda’da Kapelle adlı küçük bir köyde doğan yazar çocukluk döneminde içine düştüğü yalnızlık ve mutsuzluk duygularıyla çocuk kitapları okuyarak baş etmeye çalıştı. İlk şiirlerini 14 yaşında yazdı, ancak yazar olarak adını, İkinci Dünya Savaşından sonra arşiv bölümünde çalışmaya başladığı Het Parool gazetesinde yayımlanan şiirleri ve yazılarıyla, 1950’li yıllarda duyurmaya başladı. Beş kitaplık dizisi Jip en Janneke (1963-1965), Gümüş Kalem Ödülü’ne değer görülen Minoes ile Pulk Van de Petteflet ve Altın Kalem Ödülü’ne layık bulunan Otje (1980) en çok bilinen yapıtları arasında. Ülkesinde 1964 Çocuk ve Gençlik Kitapları Devlet Ödülü, 1988 CPNB Halk Ödülü ve CPNB Çocuk ve Gençlik Kitapları Halk Ödülü ile onurlandırılan Annie M. G. Scmidt, 1988 yılında çocuk edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödülü sayılan Hans Christian Andersen Ödülü’nü, Astrid Lindgren’in elinden aldı. Schmidt 1995 yılında hayata veda etti.  Fiep Westendorp 1916 doğumlu illüstratör, uzun süre Hollandalı yazar Annie M.G. Schmidt ile birlikte çalıştı. 1953’ten 1957’ye kadar, bir Hollanda gazetesinde yayınlanan öykü dizisi “Jip en Janneke” için çizdiği çizimler, şu anda Hollandalı mağaza HEMA tarafından satışı gerçekleştirilen eşyaların tasarımında kullanılıyor. Üç kuşak, onun illüstrasyonlarıyla büyüdü. 1997 yılında “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne değer görüldü. 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.

edebiyathaber.net (6 Nisan 2018)

“Pasaklı kız Floddertje’yle tanışın” üzerine bir yorum

Yorum yapın