Paris sokaklarında saplantıya dönüşen bir aşk

Mayıs 30, 2022

Paris sokaklarında saplantıya dönüşen bir aşk

Honoré de Balzac’ın Çakalların Başı Ferragus adlı romanı, Ümit Moran Altan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Balzac saplantıya dönüşen platonik bir aşkı öykülediği eserinde, ihtişamlı Paris sosyetesiyle şehrin tekinsiz sokakları arasındaki tezatlığı gözler önüne sererek görünüşün yanıltıcılığını vurguluyor.

Çakalların Başı Ferragus, Balzac’ın “İnsanlık Komedyası”nın içindeki On Üçlerin Romanı dizisinin ilk kitabıdır. Balzac, 1833’te besteci dostu Hector Berlioz’a ithafen yazdığı Çakalların Başı Ferragus‘te 19. yüzyıl Paris’inde geçen gizemli bir aşk hikâyesini anlatır.
 
Genç Yüzbaşı Auguste’ün Madam Jules’e duyduğu aşk, genç kadını Paris’in adı kötüye çıkmış sokaklarından birinde görmesinin ardından sarsılır. Madam Jules kocasını mı aldatmaktadır? Soly Sokağı’nda başka ne işi olabilir? Kısa süre içinde Auguste’ü tehlikeli bir dedektifçilik oyununa sürükleyen şüphesi, genç kadının hayatını da tepetaklak edecektir.
 
#dünyaklasikleri #fransızklasikleri #paris #saplantı #şüphe #dedektif #yasakaşk #utanç
 
Dizi: Can Klasik
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 152
Fiyat: 23,00 TL          
 
HONORÉ DE BALZAC, 1799’da Fran­sa’nın Tours kentinde doğdu. Ken­di adıyla yayımlanan ilk eseri Köylü İsyanı tarihsel bir ro­mandı. 1829-1830 yıllarında taşra ya­şamına yönelen Tours Papazı ve Eugénie Grandet gibi romanları basıldı. 1834 yılı, Balzac’ın ya­şamında bir dönüm noktası oldu. Yapıtlarını bü­yük bir bütün oluşturacak biçim­de üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İn­cele­me­ler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İn­ce­le­me­leri”. Goriot Baba, gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Balzac, bu eserlerinin tümüne Dan­te’yi anıştıran bir başlık koydu: “İnsanlık Komedyası”. Balzac, 1850’de Paris’te öldüğü zaman, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde kalmış ro­man­ ve 2.000’i aşkın roman karakteri bırakmıştı.
 
ÜMİT MORAN ALTAN, İstanbul’da doğdu. Özel Site Koleji ve Belediye Konservatuvarı Bale Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Pedagoji ve Fransız Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezundur. Paris’te aldığı modern dans eğitimini Sorbonne IV’a bağlı Dans Kürsüsü sertifikasıyla tamamladı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde bale sanatçısı kadrosunda yer aldı. Albert Camus, Georges Simenon, Françoise Sagan, Louis Gardel, Marie Cardinal, Honoré de Balzac gibi yazarların kitaplarının çevirilerini yaptı.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2022)

Yorum yapın