Özgür Çırak’a 6 soru | Can Öktemer

Temmuz 3, 2020

Özgür Çırak’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Engin Türkgeldi’nin “Orada Bir Yerde” isimli öykü kitabını okudum.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Orada Bir Yerde, alıntı yapılacak, tek tek cümle avlanacak bir kitap değil. Farklı bakış açıları, ilginç sonları ve süssüz diliyle bir bütün olarak hoşuma gitti.

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Kitap eklerine baktığım söylenemez. Arkadaşlarım kitap tavsiye ederler; ama evde, kitabevinde o kadar okunmamış kitap birikmiştir ki arkadaşlarımın tavsiyeleri genellikle güme gider. Sezgiyle yol bulduğum olur, yeni çıkan kitaplar her daim radarıma girer. Sosyal medyanın gücü de okuma alışkanlıklarıma tesir eder zaman zaman.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Olmaz mı? Barış Bıçakçı’nın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”i ve Malaparte Curzio’nun “Kaputt”unu yazmış olmak isterdim. Yazarını takdir ettiğim, aşk olsun dediğim çok sayıda kitap var elbette.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

İlk ürünler 2004 yılı sonu 2005 yılı başında ortaya çıkmaya başladı. İlk okuyan Sevda oldu her zaman. Hala da ilk o okur.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Her yerde yazabilirim. Ama yazmadan önce ilkokula yeni başlayan çocuk tedirginliğiyle bir sigara içerim. Sonra ara ara yine sigara içerim. Bunun dışında başka bir alışkanlığım yok.  

edebiyathaber.net ( 3 Temmuz 2020)

Yorum yapın