Orhan Pamuk hakkında soruşturma başlatıldı

Kasım 8, 2021

Orhan Pamuk hakkında soruşturma başlatıldı

Yazar Orhan Pamuk’un “Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret” gerekçesiyle takipsizlik kararı verilen dosyada yeni bir gelişme yaşandı. Hakimlik, kitapta hakaret unsurları bulunduğunu belirtti. Savcılık, Orhan Pamuk hakkında tekrar soruşturma başlattı.

Yazar Orhan Pamuk’un, ‘Veba Geceleri’ isimli kitabında “Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk bayrağına hakaret” gerekçesiyle takipsizlik kararı verilen dosya, Sulh Ceza Hakimliği’nden döndü. Savcılık, aynı gerekçeyle yeniden soruşturma başlattı.

Sabah’ta yer alan habere göre, İzmir Barosuna kayıtlı olan Avukat Tarcan Ülük, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Orhan Pamuk hakkında suç duyurusunda bulundu. Ülük tarafından savcılığa sunulan şikayet dilekçesinde, yazar Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ isimli kitabında tüm dünyanın saygı beslediği tarihi bir şahsiyete hakarette bulunarak halkı kin ve düşmanlığa sürüklediği anlatıldı. Şikayet dilekçesinin devamında kitapta ‘Kolağası Kamil’ isimli karakterle Atatürk’ten bahsedildiğini ve kitap içerisinde de ‘En sonunda Cumhurbaşkanı olmuş’ ifadeleriyle bunu desteklediğini öne sürdü.

Söz konusu kitapta Atatürk’e hakaret dışında, Türk Bayrağı için de ‘Rum bir eczanenin amblemini taşıyan komik bir bayrak’ ifadeleriye dalga geçildiğini iddia edilen dilekçede, Orhan Pamuk’un ‘Atatürk’ün Hatırasına Alenen Hakaret’, ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama’ suçlarını işlediği öne sürüldü.

Şikayet sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında yayınevinin İstanbul’da bulunmasının tespiti ardından dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

PAMUK: Suçlamaları Kabul Etmiyorum

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma kapsamında Orhan Pamuk’u ifade vermek üzere adliyeye davet etti. Savcılıkta ifade veren Orhan Pamuk, ‘Ben kitabımda kesinlikle Gazi mustafa Kemal Atatürk’ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil’in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü ben küçükken zayıf olmam ve süreki olarak ailem tarafından kargo olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk Bayrağınında Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum’ diye konuştu.

SAVCILIK KARARINA İTİRAZ ETTİ

Savcılık olaya dair yaptığı soruşturma sonunda kitap içerisinde Atatürk’e yönelik doğrudan bir hakaretin söz konusu olmadığını, karakterin halkı tarafından sevilen birisi olarak anlatıldığını belirterek dosyaya ‘Kovuşturmaya Yer Olmadığına’ kararını vererek takipsizlikle sonuçlandırdı. Şikayetçi avukat Tarcan Tülük savcılığın takipsizlik kararına itiraz etti.

İtirazı inceleyen nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği dosya üzerinde yaptığı incelemede kitap içerisinde bulunan bazı kısımlarda Atatürk’e ve Türk Bayrağına yönelik hakaret içeriği taşıyabilecek ibarelerin yer aldığını, dosya kapsamında Orhan Pamuk’un bu haliyle yargılanması gerektiğini ifade etti. Toplanan delilleri göz önünde bulunduran hakimlik, söz konusu delillerin savcılık tarafından tekrar incelenerek iddianame düzenlemesi gerektiğini ifade ederek şikayetçinin itirazını kabul etti.

kaynak: BirGün (8 Kasım 2021)

Yorum yapın