Orgazm varoluşsaldır

Ağustos 1, 2021

Orgazm varoluşsaldır

Claus-Steffen Mahnkopf’un Orgazmın Felsefesi kitabı, Behlül Çalışkan çevirisiyle Tellekt Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Mahnkopf, orgazmın felsefi derinliklerine inerken sanatı, bilimi, edebiyatı, filmi, müziği, entelektüel söylemi günlük deneyimle; politik olanı ise tutkulu ve tatmin edici bir mutluluk ütopyasıyla birleştiriyor. Orgazmın Felsefesi mutluluk, özgür bir toplum ve iyi yaşam üzerine düşünmek isteyenler için kapsamlı bir çalışma. 

Orgazm basit bir mesele değildir. Biyolojik ve kültürel, bedensel ve ruhsal, duygusal ve semboliktir. Kadına ve erkeğe özgü olmasının yanı sıra derin bir şekilde insanidir.

“Kendine gelmenin, en geniş kapsamıyla kendini duyumsamanın, beden, ruh ve tin arasındaki uyumlanmanın mekânı ve zamanıdır en güzel an. Yaşamın ve ölümün eşleştiği yerdir. Kişinin kendi cinsiyetliliğinin, yaratıklığın, hayvanlığın ve dolayısıyla canlılığın derin ifadesidir. Ayrıca evrimsel bir vazifenin ifa edilişi şeklinde tezahür eden ve bütün dünyayı ilgilendiren bir işlevdir.”

CLAUS-STEFFEN MAHNKOPF, 1962’de Mannheim’da doğdu. Müzik bilimi, sosyoloji ve felsefe okudu, Jürgen Habermas gibi isimlerden ders aldı, doktorasını felsefe alanında tamamladı. Farklı türlerde sayısız eser besteledi, pek çok kitap yazdı. Halihazırda Musik & Ästhetik dergisini ve New Music and Aesthetics in the 21st Century [21. Yüzyılda Yeni Müzik ve Estetikler] kitap dizisini yayımlamakta. 2005 yılından bu yana Leipzig’teki Felix Mendelssohn Bartholdy Müzik ve Tiyatro Yüksekokulu’nda profesör olarak ders vermektedir.

BEHLÜL ÇALIŞKAN, 1982’de Kocaeli’de doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Marmara Üniversitesi’nde gazetecilik doktorası yaptı ve Türkiye’de medya, iletişim ve kültür konularında araştırmalar gerçekleştirdi, dersler verdi. 2018 yılından beri akademik faaliyetlerini bağımsız olarak sürdürüyor, Almanca ve İngilizce dillerinden tercümeler yapıyor.

edebiyathaber.net (1 Ağustos 2021)

Yorum yapın