Notos’un Ekim-Kasım sayısı çıktı

Eylül 28, 2018

Notos’un Ekim-Kasım sayısı çıktı

Notos’un Ekim-Kasım, 72. sayısı Albert Camus dosyasıyla yayımlandı.

Notos, yaptığı bütün yazar dosyalarını kalıcı bir kaynağa dönüştüren anlayışıyla bu sayıda Fransız yazar ve filozof Albert Camus’ye yöneliyor. Ölüm, kaygı, anlamsızlık, özgürlük gibi varoluşçulukla anılan temaları ele alsa da yaşamı da, sanatı da “tersi ve yüzü”yle alan Camus, “Büyük yüreklilik ölüme olduğu gibi ışığa da gözlerimizi kırpmadan bakabilmektir” der. Notos, yaşamı da sanatı da mutlak evet ile mutlak hayır arasında tüm yolları kat ederek deneyimleyen Camus’yü evetleriyle ve hayırlarıyla değerlendiriyor. Dosyada André Maurois, Roland Barthes, Ahmet Yılmaz, Roger Quilliot, Jean Grenier ve Kardelen Ayhan’ın yazıları, Seda Mit ve Ömer Faruk Yaman’ın desenleri, ayrıca Camus ile yapılan dört söyleşi yer alıyor.

Notos’un bu sayısında Türkçede Çürümenin Kitabı, Burukluk, Ezeli Mağlup, Varolma Eğilimi gibi kitaplarıyla bilinen Rumen filozof E.M. Cioran ile bir söyleşi var.

Günümüz yayıncılık ortamında çeviri, nicelik ve nitelik bakımından önemli bir yer tutmasına rağmen bu işle uğraşanlar pek az tanınıyor. Edebiyat ve felsefe çevirisiyle uğraşan meslek erbabından iki çevirmenin “içeriden” bir diyalog kurmasına ortam hazırlayan Çevirmen Diyalogları’nda bu sayı Şeyda Öztürk ile Dilman Muradoğlu söyleşiyor.

Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde Sedat Demir okurların ve yeni yazarların okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Kadri Öztopçu da en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.

Uğur Nazlıcan ve Gökhan Yavuz Demir kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.

Notos’un bu sayısında öyküleriyle yer alan yazarlar: Mary Costello, Roni Margulies, Erkut Özal, Nurhan Şahinkaya, Suna Dirikan, Batuhan Sarıcan, Gamze Erkmen, Taylan Özatlan, Eser Kuru, Eda Kılınçarslan.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2018)

Yorum yapın