Bu romanda anlatılanlar taklit edilmemelidir

Mayıs 15, 2012

Bu romanda anlatılanlar taklit edilmemelidir

Petros Markaris’in romanı, krizle boğuşan Yunanistan’da öyle ilgi gördü ki bir süre sonra kapağına, “Bu romanda anlatılanlar taklit edilmemelidir” uyarısı eklendi.
 
Petros Markaris, The Settlement/ I Pairaiosi adlı yeni romanında Yunanistan krizinin nasıl kontrolden çıktığını mercek altına alıyor. 75 yaşındaki Markaris’in romanında vergilerini ödemeyen zengin Atinalılar, kendisine “vergi tahsildarı” diyen azılı bir seri katilin kurbanları oluyor. The Settlement, Yunanistan’da öylesine yoğun bir ilgiyle karşılandı ki kitabın kapağına “Uyarı: Bu romanda anlatılanlar taklit edilmemelidir” yazıldı. 
 
Petros Markaris kimdir?
İstanbul, Heybeliada doğumlu olan Petros Markaris, 1965 yılında yazdığı Ali Reco’nun Öyküsü’yle edebiyat dünyasına adım attı. Ardından daha çok sahne sanatları ve sinemayla ilgilendi; Kral İbu’nun Destanı, Atlar gibi oyunlar yazdı, ünlü yönetmen Theodoros Angelopulos’un 1936 Günleri, Büyük İskender, Leyleğin Geciken Adımı, Ulysse’in Bakışı filmlerinin senaryolarını kaleme aldı. Polisiye türe ilk olarak Yunan televizyonunda üç yıl kesintisiz oynayan Bir Cinayetin Anatomisi’nin senaryosunu yazarak adım atan Markaris, daha sonra Komiser Haritos’un baş kahramanı olduğu polisiyeler kaleme aldı; Türkçede, Gece Bülteni, Alan Savunması, Che İntihar Etti adlı romanları yayımlandı.
 
Kaynak: Taraf (15 Mayıs 2012)
 

Yorum yapın