Nazé Nejla Yerlikaya: “Bu şiirlerle okura aydınlığa doğru giden bir yolun varlığını açmaya çalışıyorum.”

Şubat 10, 2022

Nazé Nejla Yerlikaya: “Bu şiirlerle okura aydınlığa doğru giden bir yolun varlığını açmaya çalışıyorum.”

Söyleşi: Demet Enç 

Kitap Cumhuriyeti yazarları ile söyleşi dizimizin bu haftaki konuğu, “Günah Çalılıkları” adlı şiir kitabı yayımlanan, 2011 Cemal Süreya Başarı Ödülü sahibi Nazé Nejla Yerlikaya.

Dijital kitaplar hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Şiir kitabım dijital kitap olarak Kitap Cumhuriyeti etiketiyle yayımlandığında birçok okur bana ulaştı. Bu dönüşlerin ortak noktası kitaba kolayca ulaşabilmelerinden kaynaklı bir mutluluk yaşadıkları yönündeydi. Bu açıdan baktığımda dijital kitaplar okuyucuya doğrudan ulaşım sağlaması bakımından ciddi bir kolaylık sağlıyor. Artan kâğıt ve baskı maliyetlerini de düşündüğümüzde okurun kitap edinme sürecini sekteye uğratan bir durumla karşı karşıya kaldığını göz ardı etmememiz gerekiyor.

Kitaba dokunmak, kokusunu hissetmek birçok okur tarafından tercih edilen bir durum olsa da bu, dijital kitapların hayatımızda olmasına engel bir durum değil. Dijital kitaplar gelecekte basılı kitabın yerini alır mı bilmem ancak dijitalleşen bir dünyada kitapların bu süreçten uzak kalması düşünülemez.

Henüz okumayanlara kitabınızdan söz etmek ister misiniz, onları neler bekliyor?

Günah Çalılıkları, hakikat arayışı içerisine girmiş, varoluş problemleriyle hemhal olan bir kadının hikâyesini işleyen şiirlerden oluşuyor. Gündelik sıkıntıların değil ruhun derinliklerine işleyen, derinlerde kendisiyle karşılaşmayı uman bir kadının acılarına tanıklık edecek olan okur için bu şiirler bence fazlasıyla karanlık. Ancak karanlığın içinde ilerlemeden aydınlığa varmanın güç olduğuna inanıyor ve bu şiirlerle okura aydınlığa doğru giden bir yolun varlığını açmaya çalışıyorum.

Bir kadın ve onun karanlık yolu diyebiliriz bu şiirler için.

Kitabınızın yayımlanma süreci nasıl gerçekleşti? Kitap Cumhuriyeti ekibi hakkındaki düşünceleriniz, eksik bulduğunuz konular, önerileriniz…

Sevgili Emrah Polat’ın Edebiyat Haber yolculuğunu başından beridir takip ederim. Birçok yazım Edebiyat Haber’de yayımlandı. Kitap Cumhuriyeti oluşumundan haberdar olduğumda aklıma ilk gelen şey Günah Çalılıkları kitabımı Emrah Polat’a emanet edebileceğim yönündeydi. Bir sohbetimizde Sevgili Emrah Polat, kitabımı yayımlayabileceğini söylediğinde çok mutlu olmuştum. Yayın kurulunda da çok değerli isimlerin olması ve bu işi ciddiye almaları beni çok etkiledi. Gönül rahatlığıyla kitabımı Kitap Cumhuriyeti etiketiyle çıkarmış olmanın mutluluğunu yaşadığımı söyleyebilirim.

Yazma rutininizden söz eder misiniz biraz?

Her yerde yazabilen biri değilim. Mutlaka odamda yazarım ve sessiz saatlerin gelmesini beklerim. Bu da zaten gece yarılarına denk gelir.  Aylarca kalem oynatamadığım olurken bazen de günlerce yazdığım olur. 

Son olarak kitap önerilerinizi öğrenmek isteriz. Son dönem okuduklarınız arasında beğendikleriniz nelerdir?

Zeynep Tuğçe Karadağ- Alaybozan

Edip Cansever- İki Satır, İki Satırdır.

Mor Etekli Kadın-Natsuko İmamura

Kitabı ücretsiz olarak indirip okumak için>>>

Dosya göndermek ve soru sormak için>>> [email protected]

edebiyathaber.net (10 Şubat 2022)

Yorum yapın