“Naikan”la kendinizi keşfedin! | Burak Soyer

Ağustos 28, 2023

“Naikan”la kendinizi keşfedin! | Burak Soyer

Japon Psikolojisi alanındaki sayılı uzman isimlerden biri olan Gregg Krech’in kaleme aldığı “Naikan”, doğu psikolojisi geleneğinden yararlanarak, “içebakış” yöntemiyle, kişinin kendini keşfetmesine giden yolda bir aracı olmaktan çok daha fazla rol üstlenen yöntemin detaylarını anlatan kitap.

Yazar, şair Gregg Krech, aynı zamanda Kuzey Amerika’nın, Japon Psikolojisi konusundaki en önemli uzmanlardan biri sayılıyor. Yazıları, The Sun, Tricycle, Self, Utne Reader, Counseling, Today, Cosmpolitan ve Expreince Life gibi yerlerde yayımlanan Krech, aynı zamanda eşiyle birlikte Klasik Japon Psikolojisi’ne, geleneksel Batı yaklaşımlarını kendi fikirleriyle eklemlediği ToDo Enstitüsü’nün de kurucusu. 25 yıl boyunca binlerce kişiye, Naikan Terapisi, Morita Terapisi ve Kazien hakkında atölye çalışmaları düzenleyen ve bu çalışmalarla birey üzerinde minnet, amaç, farkındalık, şefkat gibi özellikleri öne çıkarmayı hedefleyen Gregg Krech, “Akıl Sağlığına Doğal Bir Yaklaşım”, “Harekete Geçme Sanatı” ve “Ay’ı Gösteren Parmak” kitaplarının ardından, Athica Books’tan Cemal Can Tarımcıoğlu etiketiyle yayımlanan “Naikan” kitabıyla karşımızda. Doğu’nun mistik ruhani ve psikolojik argümanlarından faydalanarak içsel farkındalık, empati ve minnet gibi duyguları nasıl öne çıkarabileceğimiz hakkında ilerlemenin yol haritasını çıkaran kitap, nasıl yaşadığımızı ve daha da önemlisi, “nasıl yaşayacağımıza” dair anlamlı soruları ve bunlara getirilen derin düşüncelere yer veriyor.

Japoncada “içebakış” anlamına gelen Naikan, ilk olarak Budist inancında uygulanmaya başlanmış. Uzun süredir de psikiologlar tarafından bağımlılık, ilişkiler ve diğer ruhsal ve zihinsel problemlerin çözüm aşamalarında kullanılan yaygın bir yöntem hâline gelmiş. İçebakışın kişisel farkındalıkta bir yöntem olduğunu vurgulayan Gregg Krech, bu yöntemi uygulamak için öncelikle sadece buna ayrılmış bir “zaman”ın olması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte, kişinin dış etkenlerden sıyrılarak dikkatini dağıtan unsurları devre dışı bırakıp tamamen kendine yönelmesinin elzem olduğunu, kendi deyimiyle, “bir dereceye kadar tecrit sağlayan bir alan kullanımının” lazım olduğunu ifade ediyor. Bu sürecin son adımıyla ilgili olarak da, kişinin kendisi dışındaki insanlar, hayvanlar, nesneler hakkında davranışlarını dikkate alarak incelemesini, gözden geçirmesinin önemine dikkat çekiyor. Gregg Krech’in buradaki yaklaşımı, Naikan’ın temel yaklaşımı hakkında iyi bir başvuru kaynağı olabilir. Zira birey Naikan’ın sunduğu doğal reçetelerden faydalanmak istiyorsa, kendini sonuna kadar, açıkça ve çıplak biçimde sorgulaması, başarısızlıklarını, zayıflıklarını eğri oturup doğru düşünerek somut bir biçimde önüne koyması gerekiyor. Bu durumun, kişi üzerindeki negatif etkileri başkasına ya da başka bir şeye yıkıp kendinden uzaklaşmasına neden olduğunu belirten Krech, “Bunun yerine mazeretlerimizden, rasyonelleştirmelerimizden ve kendimizi haklı çıkarmamızdan tamamen sıyrılırız… Bu sayede hayatımızı sahip olduğumuz gibi görmemizi sağlar. Gerçeklikte, en yalın haliyle büyük bir güç vardır,” diyor.

“Naikan”, gerekli şifreleri “içebakış” yöntemiyle kişiye teslim edebiliyor. Ancak Gregg Krech’in de altını çizdiği üzere, yalın ve en basit biçimde kendimize bakmamız şart. Çünkü “içebakışın” yolu buradan geçiyor ve Krech’in dediği gibi, “Bu içebakış becerisi, özgürlüğümüzün anahtarını elinde tutuyor ve aynı zamanda acılarımızın köklerinden ortaya çıkıyor.”

edebiyathaber.net (28 Ağustos 2023)

Yorum yapın