Mustafa Orakçı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 2, 2022

Mustafa Orakçı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Yaklaşık yirmi yıldan fazla zamandır sınıf öğretmenliği yapıyorum. Ömrümün yarısını onlarla geçirdim.  Uzun süre bu mesleği yapınca, çocuklar gibi düşünmeye başlıyorsunuz. Bu da çocuklar için yazmayı kolaylaştırıyor. İstesem de uzun cümleler kuramıyorum. Yetişinler için yazıyor muyum şimdilik hayır ama ileride neden olmasın Ayrıca çocuklar için yazmak eğlenceli… Yazdığınız bir kitabı yetişkin okuduğunda beğenmese de size kırılmamanız için güzel sözler söyleyebilir. Ancak çocuklar bunu yapmaz. Gerçekçidirler. Beğenmezse pat diye söyler. Anında geribildirim alabilirsiniz. Çocukların bu özelliklerini seviyorum. Ayrıca anlatmak istediğim pek çok şey çocuklar için… Bir gün büyüklere anlatacak bir hikâyem olursa onu da anlatmak isterim. 

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okuduğum ilk çocuk kitabı demeyelim de kendi isteğimle merak ettiğim için okuduğum ilk çocuk kitabı diyelim buna… Denizler Altında yirmi bin fersah… Çocuklar için hazırlanmış kısaltılmış bir metindi. Okuduğumda büyülenmiştim. Bir oturuşta okumuş ve okuduktan sonra bir süre ayağa kalkmadan bekledim. Okuduklarımın etkisinden de uzun süre kurtulamadım. Jules Verne hayranlığım o zaman başladı. Hala da devam ediyor. Macera sever olarak macera dozu yüksek olan kitaplar yazma merakı sanırım Verne ile başladı. 

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Bu konuda pek çok kitap ismi önerebilirim. Ancak içlerinden bir tanesini seçmek istersem Matilda olabilir. Dahl’ın kitaplarını seviyorum. Başka bir isim daha verirsem David Almond’un Dünya Büyülü Bir Yer adlı kitabını da ben yazmayı isterdim. 

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Çocuk kitabı olarak şu anda okuduğum kitap Angela Nanetti’nin Dedem Bir Kiraz Ağacı… Uzun bir süre önce aldığım kitaplığımda duran bir kitaptı. Bir ara okumaya başlamış ancak bir sebeple yarım kalmıştı. Onu okuyorum. Üstelik de çok beğendim. Kitabın kahramanı ile hayata, ölüme ve daha pek çok şeye dair çok güzel satırlar okuyorsunuz. Bu kitabı oğlumla birlikte tekrar okumayı planlıyorum. 

edebiyathaber.net (2 Mart 2022)

Yorum yapın