Murat Müfettişoğlu’dan politik felsefi değiniler

Kasım 23, 2020

Murat Müfettişoğlu’dan politik felsefi değiniler

Murat Müfettişoğlu’nun “Hakikat Masal Değildir” adlı kitabı Tekin Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Gilles Deleuze, ‘Hakikat, onu yeniden üretme arzumuzla ilişkilidir’ diyerek hakikatin yeniden üretilebilen boyutuna ve yenilenmesi gerekliliğine dikkat çeker. Ursula K. Le Guin zor zamanların geleceğinden dem vururken,’Özgürlüğü anımsayabilecek yazarlara ihtiyaç duyacağız. Şairlere, hayalperestlere; daha büyük bir hakikatin gerçekçilerine’ der. Thomas Bernhard iki tavra da yakın durarak meseleyi bağlar: Daima ‘ama’ diyecek birileri olmalıdır. Oysa hep her şeyi belirleyen birileri oluyor. ‘Hakikat’ aslında sadece bir ‘ama’ ekleyip cümleyi tamamlamaktır.”

“Müesses nizam” da denilen kurulu düzen standart kapitalizmin bir parçası iken, ülkede ve hatta dünyada standart kalmadığından vahşi kapitalizmin etkileri gün geçtikçe daha çok hissediliyor.

Murat Müfettişoğlu, bütün bu zorlu koşullar altında yaşamakta olduğumuz zamanın içinden geçerken bildiğimiz ya da bildiğimizi düşündüğümüz entelektüel, ahlaki ve politik kavramları felsefenin mihenk taşına vurarak Hakikat Masal Değildir ile tartışmaya açıyor.

Politik felsefenin hayatla bağlarını kuruyor, felsefenin hayatın ne kadar içinde olduğunu kavramamızı sağlıyor.

Murat Müfettişoğlu Kimdir?

Devrek’te doğdu. Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği’ni bitirdi. 2008 yılında Ömrün Ödülü adlı romanı yayımlandı. 2008-2013 yılları arasında politika-kültür-sanat sitesi e-hayalet.net’te denemeler kaleme aldı. 2013’ten beri BirGün gazetesinin Pazar Eki’nde yazıyor.

edebiyathaber.net (23 Kasım 2020)

Yorum yapın