Jungçu terapist Donald Kalsched, “Travma ve Ruh” kitabında klinik örneklerle travma ve tedavisine odaklanıyor

Mayıs 5, 2023

Jungçu terapist Donald Kalsched, “Travma ve Ruh” kitabında klinik örneklerle travma ve tedavisine odaklanıyor

Donald Kalsched’in Travma ve Ruh adlı kitabı, Ali Oğuz Bozkurt çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ayrıntı Yayınları, analitik psikoloji alanında pek çok makalesi bulunan Jungçu terapist Donald Kalsched’in Travma ve Ruh adlı çalışmasını okurlarla buluşturdu. Yıllardır travma alanında uzmanlaşan Kalsched, kitabında çarpıcı klinik örnekler üzerinden kişilerin travmalar karşısında oluşturduğu savunma mekanizmalarını ve bunların geliştirilmesinin psikolojik sebeplerini ele alıyor. İnsan gelişimine ve kesintiye uğramasına psiko-ruhsal bir yaklaşım sunan Travma ve Ruh, bu alanda çalışan profesyoneller için önemli bir kaynak kitap olduğu gibi, konuyla ilgilenen herkes için de ilgi çekici bir okuma sunuyor. 

Donald Kalsched’in, Ayrıntı Yayınları’nın Lacivert Kitaplar Dizisi kapsamında yayımlanan kitabı Travma ve Ruh’u İngilizceden dilimize Ali Oğuz Bozkurt çevirdi. 

Travma ve Ruh’ta Donald Kalsched, psikanalitik yakınlıkta ortaya çıkan mistik ve ruhsal anları incelemeye alıyor. Klinik örnekler, terapi diyalogları ve rüyalar üzerinden terapinin ne kadar derinleşebileceğini ortaya koyuyor. Travmadan sağ çıkanların, hem kendileri hem de analiz eden kişi için sıradan düzenin dışında, aydınlık ve karanlığın buluştuğu “başka bir dünya”nın kapılarını araladığını gösteriyor. Kalsched bu mito-şiirsel dünyanın, Freud’un öne sürdüğü gibi yaşamın acı gerçekleriyle mücadelemizin ürünü olan bir savunma mekanizması değil, aksine insan deneyiminin süregelen gerçekliği olduğunu savunuyor: İyileşme sürecinin bizzat merkezinde yer alan ve başka zamanlarda da tuhaf bir şekilde ona direnen bir gizem.

Psikanalitik çalışmanın gizemini yeniden ortaya çıkarma çabasının ürünü olan Travma ve Ruh, sıradan hastaların ve sıradan psikoterapistlerin birlikte çalışarak insan ruhunun gerçekliğine, psişenin* derinliklerine bakışlarını ve deneyim aracılığıyla değişme hikâyelerini anlatıyor. Travma ve Ruh, “psişik” yönelimi olanlar da dahil, psikoterapistler, psikanalistler ve analitik psikologlar ve dışavurumcu sanat terapistleri için özellikle merak uyandırıcı.

*Psişe: Jung ekolüne göre insan zihninin, bilincinin ve bilinç dışının tamamı.

Bilgi için: ayrintiyayinlari.com.tr

instagram.com/ayrintiyayinlari

twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

facebook.com/ayrintiyayinevi

DONALD KALSCHED HAKKINDA

Alburquerque, New Mexico’da özel muayenehanesi olan Jungçu bir analisttir; aynı zamanda Inter-Regional Society of Jungian Analysts’te de eğitmen analist olarak görev yapmaktadır. Analitik psikoloji alanında pek çok makalesi bulunan Kalsched, erken dönem travmaları ve tedavisi konusu üzerinde dersler vermektedir. Kitapları arasında The Inner World of Trauma (1996) da bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (5 Mayıs 2023)

Yorum yapın