Müge İplikçi: “Şu soruyu sormalı artık: Biz nerede yanlış yaptık?”

Mayıs 15, 2020

Müge İplikçi: “Şu soruyu sormalı artık: Biz nerede yanlış yaptık?”

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast’i “Ben Okurum”un yeni bölümüne yazar Müge İplikçi konuk oluyor. İkili, Norveçli yazar Per Petterson’un bol ödüllü romanı At Çalmaya Gidiyoruz’u konuşurken İplikçi, doğaya sığınan roman kahramanı üzerinden günümüz insanına sesleniyor: “Artık şu soruyu sormamızın gerekliliğine yürekten inanıyorum: Biz nerede yanlış yaptık? Kendimizi niye bu kadar merkezde görürüz? Neden, neye dayanarak?

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast’in yeni bölümünde ülkemizde de çok sevilen Norveçli yazar Per Petterson’un bol ödüllü romanı At Çalmaya Gidiyoruz’u ele alıyor. Hem bir baba-oğul hikayesini anlatan hem de zaman zaman 2. Dünya Savaşı yıllarına uzanan romanda doğa da büyük rol oynuyor. Her zaman olduğu gibi, kitaptan alıntıların da dinleyicileri romanın dünyasında çağırdığı “Ben Okurumun yeni bölümünde Başarır’ın sohbet arkadaşı ise yazar Müge İplikçi.

Müge İplikçi, At Çalmaya Gidiyoruz’un başkahramanının bir ormana çekilmesinin çağımızda gerek doğayla gerekse birbirimizle ilişkilerimizde yolunda gitmeyen şeylerle ilgili bir metafor olarak yorumlanabileceğini ve sorular sormaya yönlendirdiğini belirtiyor. “Hissettiklerimiz bir yana, gerçekten acı olarak karışımıza çıkan şeyler var. Ve onları hissetmemizin zamanı geldi de geçiyor bile” diyen İplikçi, Per Petterson bugünlerde okunması gereken yazarlardan biri, çünkü nesnelliğin bizi biz yapan bir unsur olduğunu hatırlatan bir kitap bu” diye ekliyor.

“Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Deniz Yüce Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’in her bölümüne farklı bir isim konuk oluyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri.

“Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Deniz Yüce Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

“Ben Okurum”un önceki bölümlerine Filiz Aygündüz, Nermin Yıldırım, Omca-Aybek Korugan, Pelin Yüceyaltırık, Regaip Minareci, Alper Hasanoğlu, Başar Başarır, Eray Ak, Tülin Kozikoğlu, Sevinç Erbulak ve Tuna Kiremitçi konuk oldu.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Geçtiğimiz yıl mart ayında bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor.

edebiyathaber.net (15 Mayıs 2020)

Yorum yapın