Montaigne’in eksiksiz tüm Denemeler’i tek ciltte

Kasım 14, 2023

Montaigne’in eksiksiz tüm Denemeler’i tek ciltte

Michel de Montaigne’in “Denemeler” adlı kitabı, İsmail Yerguz çevirisiyle Alfa Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ele aldığı evrensel ve zamansız konularla yazıldığı ilk dönemden günümüz modern dünyasına dek geçerliliğini hâlâ sürdüren; kişisel yazım ve felsefi anıt arasındaki dokunulmaz yerini korumaya devam eden Montaigne’in Denemeler‘i, eksiksiz tam metni ve ciltli seçeneğiyle ALFA Yayınları editörlüğünde okurla buluşuyor.

Fransız edebiyatının en eski, ama aynı zamanda en modern eserlerinden biri olan Denemeler’de (1595) Montaigne, okuru, eserinin öznelliğini belirterek selamlıyor.

Montaigne, arkadaşı La Boétie öldükten sonra, birlikte tartıştıkları konuları tüm dünyaya açmaya karar verip eline kalemi alıyor.

Arkadaşlıktan eğitime, felsefeden kitap okumaya, dinden ölüme kadar çeşitli alanlarda düşüncelerini yazıyor. Kendinden yola çıkarak insanlık ve buna bağlı kavramlar üzerinde geziniyor; insanın dünyadaki yerine ve düşüncelerine, eylemlerine dair köklü önermeler sunuyor.

“Ey okur! Bu dünyada saygınlık kazanma peşinde olsaydım, kendimi eğreti ve uydurma güzelliklerle donatırdım. Aksine istediğim, beni bütün sadeliğim, doğallığım, sıradanlığım içinde görmeleri, hiçbir özenti ve yapaylık peşinde olmadığımı anlamalarıdır, çünkü ben kendimi anlatıyorum burada.”

edebiyathaber.net (14 Kasım 2023)

Yorum yapın