Mihail Bulgakov’dan iki hiciv

Ekim 11, 2022

Mihail Bulgakov’dan iki hiciv

Mihail Bulgakov’un Şeytanname ve Kader Yumurtaları adlı kitapları, Uğur Büke çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Şeytanname
Cesaretinle aklımı başından aldın, seni şeytan seni. Öp beni, haydi, kontrol komisyonundan kimse yokken çabuk öp.

Karatkov, Kibrit Malzemeleri Merkez Deposu’nda evrak kayıt şefi olarak çalışan kendi halinde bir memurdur. Ta ki önemsiz bir hatadan dolayı işinden çıkarılana kadar. Karatkov, kovulmasından sorumlu yeni amiri Doniç’in peşinde kendini Sovyet bürokrasisinin koridorlarında bulur. Bu labirent, çok geçmeden bir korku tüneline dönüşecektir.
 
Bulgakov’un ilk hiciv eserlerinden biri olan bu hikâye, 1924’te ilk yayımlandığında rejim taraflısı eleştirmenlerce topa tutulmuştu. Gogol ve Dostoyevski’den izler taşıyan, Bulgakov dokunuşlu bu Kafkaesk öykü, yazarın edebiyatına bir giriş niteliğinde.

“İlk büyülü gerçekçi.” 
The Irish Times 
 
#kafkaesk #bürokrasi #adalet #kabus #hiciv

Dizi: Modern
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 72
Fiyat: 21,00 TL

Kader Yumurtaları
Kırmızı çizginin içindeki hayat cıvıl cıvıldı. Gri renkli amipler yalancı ayaklar çıkararak olanca güçleriyle kırmızı ışına doğru uzanıyorlar ve ışının içinde (sihirli biçimde) canlanıveriyorlardı. Bir güç, içlerine yaşam ruhu veriyordu.

Moskova, 1928. Uzun içsavaşın sonrası; Stalin’in uzun iktidarının ilk dönemi. Kapılarını yeniden açmış Zooloji Enstitüsü’nün müdürü Profesör Persikov mikroskobunun başından ayrıldığı bir esnada canlı organizmaların büyüklüğünü ve üreme hızını artıran olağanüstü bir ışın keşfeder. Tam o sırada ülkedeki kümes hayvanlarında gizemli ve ölümcül bir salgının başlamasıyla ne yapacağını bilemeyen yetkililer Persikov’un buluşuna el koyarlar. Ancak ufak bir kaza, çok geçmeden tüm dünyayı tehdit eden bir felakete dönüşür.
 
Bulgakov’un, H.G. Wells’in Tanrıların Tohumu eserinden esinlenerek yazdığı Kader Yumurtaları, Sovyet Rusya’nın gerçeküstü gerçekliğini benzersiz bir zekâ ve öngörüyle ele alan bir bilimkurgu klasiği.
 
“Coşkusuyla okurun canına can katan, güldürücü bir eser.”
Doris Lessing
 
#stalin #bilimkurgu #teknoloji #felaketsenaryosu #hiciv
 
Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 120
Fiyat: 25,00 TL

Mihail Bulgakov’un Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Köpek Kalbi
Roman | 136 s.
Hayatımızın Bir Günü 
Öykü | 112 s.
Morfin 
Uzun Öykü | 56 s.
Kızıl Moskova 
Öykü | 240 s.
Kol Manşetinde Notlar 
Öykü | 304 s.
Genç Bir Köy Hekimi 
Öykü | 200 s.
Usta ile Margarita  
Roman | 488 s.

MİHAİL AFANASYEVİÇ BULGAKOV, 1891’de Kiev’de doğdu. Genç yaşta doktorluğu bırakarak kendini tümüyle yazarlığa verdi. İlk romanı Beyaz Muhafız (1925), komünist bir kahramana yer vermediği gerekçesiyle Sovyet resmî çevrelerince büyük tepkiyle karşılandı. Sovyet toplumunu eleştiren yergili fantezilerin yer aldığı Şeytani‘de (1925) resmî çevrelerin eleştirisine uğradı. Bulgakov aynı yıl sözde bilim üstüne bir yergi niteliğindeki Köpek Kalbi‘ni yazdı. 1930’a gelindiğinde, eserlerinin yayımlanması yasaklanmıştı. Buna karşın Bulgakov, 1930’larda iki önemli eser daha verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu’nun perde arkasını acımasızca yeren yarıda kalmış özyaşamöyküsel romanı Teatral Bir Roman ve göz kamaştırıcı bir fantezi olan Usta ile Margarita. 1940’ta Moskova’da ölen Bulgakov’un eserleri, Stalin’in ölümünün ardından, 1950’lerin sonlarına doğru gittikçe saygınlık kazandı.
 
UĞUR BÜKE, 1959’da Suşehri’nde doğdu. Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Rus Dili ve Edebiyatı Bö­lümü’ne girdi. 1981’de mezun olduktan sonra Türkiye’nin Sesi radyosunda Rusça spiker ve çevirmen olarak çalıştı. Askerliğinin ardından İstanbul’a yerleşerek turist rehberliği ve Sovyetler Birliği Başkonsolosluğu’nda çevirmenlik yaptı. Nikolay Gogol, Lev Tolstoy, İvan Turgenyev, Nikolay Leskov, İvan Bunin, Valentin Rasputin, Anatoli Rybakov, Yuri Bondarev, Nikolay Nekrasov, İlya Boyaşov, Svetlana Uturgauri, Olcas Süleymenov, R. Abutalıbov, E. Muradaliyeva gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandıran ve TYS üyesi olan Büke evli ve bir kız çocuk sahibi.

edebiyathaber.net (11 Ekim 2022)

Yorum yapın