“İyi ki okudum!” diyeceğiniz bir kitap: “Mutasyonlar”

Aralık 15, 2022

“İyi ki okudum!” diyeceğiniz bir kitap: “Mutasyonlar”

Jorge Comensal’ın “Mutasyonlar” adlı romanı, Nergis Gürcihan çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ramón Martínez başarılı bir avukat, bir ateist ve aile babasıdır. Evde eşi Carmela, ergenlik çağındaki iki çocuğu Paulina’yla Mateo, batıl inançlara sahip yardımcıları Eloida ve çatı katında marihuana yetiştiren psikanalisti Teresa’yla birlikte yaşamaktadır. Ancak geçirdiği ameliyattan sonra her şey onun için bambaşka olacaktır.

Ameliyattan sonra dilini –ve konuşma yetisini–  kaybeden Ramón’un hayatında trajikomik bir sessizlik başlar. Ramón’un içine düştüğü çaresizlikle birlikte ev sakinleri de farklı açılardan bu yeni durumla yüzleşirken Eloida mucizevi bir şifa arayışına düşer ve nesli tükenme tehlikesinde bir papağan olan Benito da aileye katılır.

Yer yer kara, yer yer tatlı bir mizah anlayışıyla anlatılan bu trajikomedi bize günlük sorunlarla, kimi zaman sevgi ve kahkahayla, kimi zaman da tıpkı yaşamda olduğu gibi, kötü şans ve gözyaşıyla dolu hikâyeler sunar.

Mutasyonlar muhteşem bir roman, trajik olduğu kadar da komik, çağdaş olduğu kadar da klasik ve hepsinin ötesinde unutulması imkânsız. Okuduktan sonra Jorge Comensal’ın okuyacağım başka romanları da olsa keşke diyeceksiniz; ama bu ilk romanı olduğundan sıradaki muhteşem kitabı tamamlanana kadar sabırla bekleyeceğiz artık.”

Alejandro Zambra

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

1987’de Meksiko’da doğdu. On dile çevrilen Mutasyonlar (Meksika, Antílope, 2016) adlı romanı, okuma alışkanlıkları üzerine yazdığı Yonquis de las letras (Madrid, La Huerta Grande, 2017) adlı deneme kitabı ve biyolog Isaac Ochoterena’nın hayatını ele aldığı bir kitabı vardır. Entre frondosos árboles plantada (Meksika, Kültür Bakanlığı, 2018) adlı yeni İspanyol şiiri antolojisinin editörlerinden biridir. Comensal’in denemeleri, günlük olayları ele aldığı yazıları ve çevre aktivizmine dair makaleleri Letras Libres, Este País, Nexos, Revista de la Universidad de México ve The Literary Review gibi dergilerde yayımlanmaktadır. The University of Mexico dergisinin yayın kurulunda yer almaktadır. Este País dergisinin çevre danışmanıdır. Revista de la Universidad de México dergisinin editörlüğünü üstlenmiştir. Foundation for Mexican Letters ile Ulusal Kültür ve Sanat Fonu üyesidir. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesinde İspanyol Dili ve Edebiyatı eğitimi almıştır. 2021’de Montricher, İsviçre’de Jan Michalski Yazma ve Edebiyat Vakfı’nın misafiri olmuştur.

edebiyathaber.net (15 Aralık 2022)

Yorum yapın