Metin Altıok Şiir Ödülü açıklandı

Mart 15, 2021

Metin Altıok Şiir Ödülü açıklandı

Şair Metin Altıok’un anısına Kırmızı Kedi Yayınevi’nin Zeynep Altıok’la birlikte düzenlediği Metin Altıok Şiir Ödülü, “Kendinin Ağacı” kitabı ile Seyyidhan Kömürcü’ye verildi.

Bu yıl 14. kez düzenlenen şiir ödülünün seçici jürisinde Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Eray Canberk, Ali Cengizkan, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş ve Salih Bolat yer aldı.

14 Mart 1940 yılında doğan Metin Altıok’un 81. doğum gününde açıklanan ödülün Kömürcü’ye verilmesinin gerekçesi şöyle belirtildi:

“2021 yılı Metin Altıok Şiir Ödülü’nün, ‘Kendinin Ağacı’ kitabıyla bireysel gibi görünen bir huzursuzluğu, zamanın ve coğrafyanın acılı arka planına yerleştirerek vermesi; bu acının toplumsal boyutlarını lirik ve derin dille okura duyurması; doğayla ve nesnelerle çağrışım yükü güçlü bağlar kurması, ilginç ve özgün imgelerle kendine has bir şiir dili geliştirme başarısı göstermesi, şiir yolculuğunun uzun ve soluklu olacağını duyumsatması nedeniyle Seyyidhan Kömürcü’ye verilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir.”

Metin Altıok kimdir?

14 Mart 1941’de İzmir, Bergama’da doğdu. Çocukluğunu ve ilkgençliğini geçirdiği Karşıyaka’da ilk, orta ve lise öğrenimini tamamladı.

1971’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu.

1967’de Çetin Sipahi ile birlikte Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde ilk resim sergisini açtı.

Daha sonraki yıllarda yine Fransız Kültür Merkezi’nde, Ankara Sinematek Derneği’nde Orhan Taylan’la birlikte Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde resimlerini sergiledi.

Lise yıllarında başlayan şiir serüvenini ilk defa Gezgin adlı kitabıyla (1976) gün yüzüne çıkardı.

1979’a kadar Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde çalıştı. 1979 yılında Bingöl Lisesi felsefe öğretmenliğine atandı. 1987-1990 arası aynı görevi Karaman Lisesi’nde sürdürdü.

1990 yılı başında emekliye ayrılarak Ankara’ya yerleşti, iki kez evlendi. İlk evliliğinden bir kızı oldu.

Pir Sultan Abdal Kültür Şenliği için gittiği Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te saldırıya uğrayan Madımak Oteli’ndeki yangından ağır yaralı olarak kurtulduysa da 9 Temmuz 1993’te yaşamını yitirdi.

edebiyathaber.net (15 Mart 2021)

Yorum yapın