Mental Manevralar podcast serinin ilk bölümü yayında: Varolmanın Dayanılmaz Farkındasızlığı

Şubat 14, 2022

Mental Manevralar podcast serinin ilk bölümü yayında: Varolmanın Dayanılmaz Farkındasızlığı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Emre Doğan’ın, yönetmen ve yazar Biriz Aydinç Öztüzemen ile beraber hazırlayıp sunduğu teknik yönetmenliğini ve konsept tasarımını Erdem Doğan’ın üstlendiği yeni podcast serisi Mental Manevralar dijital platformlarda yer almaya başladı. 

Genellikle edebiyat, sinema, felsefe ve sanat ağırlıklı konuşmaların yapıldığı Mental Manevralar, “evlilik dualitesinden Ingmar Bergman’ın mama sandalyesine, sanatta sansürden anti-sağduyuya; kafaları kurcalayan her konunun konuşulduğu bir podcast serisi, bir ‘sesli düşünme’ dir.

Varolmanın Dayanılmaz Farkındasızlığı başlığıyla yayınlanan ilk bölümde varoluş, hem kavramsal hem düşünsel olarak ele alınmış; varoluşun sınırları sorgulanmıştır. Felsefi bir sohbet şeklinde ilerleyen podcastte, Jean Paul Sartre’a değinilerek varoluşun tanımına, Soren Kierkegaard, Fyodr Dostoyevski, Nikolay Gogol, Franz Kafka gibi yazar ve düşünürlerle beraber varoluşun eserlerde yer almasına ve gündelik akıştaki varoluşçuluk etkisine dair düşünülmüş, hayatın içerisinde varoluşsal düşüncelerle ne şekilde karşılaşıldığı üzerinde durulmuştur. Varoluşçuluğun kadercilikle ve dinlerle ilişkisine dair yorumlar yapılmış, sanat, edebiyat ve felsefenin insanın kendini ve varoluşunu tanımasındaki etkisi vurgulanmıştır. Sinemada varoluşun kaygı, hiçlik, yabancılaşma, özgürlük gibi kavramlarla ne şekilde yer aldığı üzerine yorumlar yapılmış, sinema ve edebiyat tarihinden örnekler verilmiştir.

Mental Manevralar’ı Spotify ve Applepodcast üzerinden dinleyebilir, yeni bölümlerden haberdar olmak için Mental Manevralar’ın Instagram hesabını takip edebilir, Patreon üzerinden destek olabilirsiniz.

edebiyathaber.net (14 Şubat 2022)

Yorum yapın