Mehmet Yaşın’la “Başkasının Hayatı” Atölye Çalışması

Mayıs 30, 2013

Mehmet Yaşın’la “Başkasının Hayatı” Atölye Çalışması

Gümüşlük Akademisi’nde Mehmet Yaşın’la şiir, roman, öykü ve anlatı etrafında “Başkasının Hayatı” Atölye Çalışması yapılıyor.

31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında şair, romancı, deneme-eleştiri yazarı Mehmet Yaşın’ın “Başkasının Hayatı” adı altında vereceği atölye çalışmasına tüm edebiyatseverler davetli.

Üç gün sürecek çalışmanın katılım bedeli kişi başı 100 lira. Çalışmadan sağlanacak tüm gelir Gümüşlük Akademisi Vakfı’na bağışlanacak.

Ayrıntılı bilgi ve iletişim:

[email protected]

0252 394 43 01

Program

1. Gün, Cuma:

18:30 – Katılımcılarla tanışma; konu hakkında genel bir sohbet; atölye çalışmasında kullanılacak başlıca kitapların (Mehmet Yaşın’ın kendi roman ve şiir kitapları, Roberto Bolano’nun roman ve öyküleri, Konstantin Kavafis’in şiirleri, vd.) sunulması…

2. Gün, Cumartesi:

10:30 – Bir şair veya yazarın, yazım sürecinde kendi hayatının “başkasının hayatı” olarak dönüşüme uğraması; bir yandan, kendi hayat deneyimleri kitaptaki kurgusal hayat haline gelirken, kurgusal olanın da kitaptan çıkıp hayatındaki gerçeklik haline gelmesi; yaşanmış olaylarla kurgusal olanların, yaşayan kişilerle roman karakterlerinin, hatıra ile hikâyenin gerilimli bir ilişki içinde iç içe geçmesi; roman karakterinin yazara kendisini yazdırması ve kendi yazarını da bir başkası olarak yazması; gerçek hayatlar, “başkasının”laşarak romana katılırken bunun bireyin mahremiyetine ilişkin yanlarının sorgulanması…

14:30 – Roberto Bolano’nun öykü, roman vd. yapıtlarından hareketle “başkasının hayatı”nın katılımcılarla birlikte karşılıklı tartışılması.

3. Gün, Pazar:

14:30 – Özellikle şiirde “ben” olarak sen veya o, aynı biçimde “sen veya o” olarak ben konusunun yapıta kattığı boyutlar; şairin kendi hayatı etrafında yarattığı şiir kişisinin, kendinden bağımsız bir “başka hayat” kazanıp “Şair”le bir olması; yazdığına göre görülüp tanımlanmaya başlayan şair ve yazarın kendi maskesini takması; modern edebiyatta ‘sahicilik, samimiyet, içtenlik, gerçekçilik’, vb. terimlerle ifade edilen kavram ve anlayışların altında yatan okur beklentileri; ifade ve anlatım olanaklarının sınırlarını zorlamak açısından “başkası” olmak…

18:30 – Konstantin Kavafis’in şiirlerinden hareketle “başkasının hayatı”nın katılımcılarla birlikte karşılıklı tartışılması.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2013)

Yorum yapın