Türkiye’de roman, sınıf ve siyaset seminerleri 26 Ekim’de başlıyor

Eylül 25, 2016

Türkiye’de roman, sınıf ve siyaset seminerleri 26 Ekim’de başlıyor

romanÖzgür Üniversite’de Sinan Yıldırmaz ile Türkiye’de Roman, Sınıf ve Siyaset seminerleri 26 Ekim Çarşamba akşamı Saat:19.00’da başlayacak. Kayıtlar devam ediyor.

Etkinlik bülteninden

Edebiyat hiçbir zaman sadece edebiyat değildir. Sıklıkla duyulan bu önerme Türkiye söz konusu olduğunda daha da doğrudur. Çünkü siyaset ve edebiyat ve özellikle de bir tür olarak roman, Türkiye’de hiçbir zaman birbirinden ayrılmayacaktır. Siyasetçiler hayatlarının bir döneminde edebiyatla uğraşmayı amaç edinirken, edebiyatçılar çoğu zaman siyasi kaygılarını roman yazarak ortaya kaymaya çalışacaktır. Osmanlı-Türkiye modernleşmesi için yürütülen siyasi kavgaların bir bölümünün dilde ve edebiyatta görülmesi, Türkiye’de tarih ve siyaset adına söz söyleyen çoğu insanın bu görüşlerini romanlarda ve genel anlamda edebiyatta dile getirmeyi tercih etmesi, edebiyat ve siyaset ilişkisinin siyasal alanın temel belirleyenlerinden birisi olmasını doğurmuştur. Siyasi görüşleri arasında farklara rağmen, Yakup Kadri, Peyami Safa, Halide Edib, Kemal Tahir ve benzeri birçok edebiyatçı, siyasi yazılarından daha çok edebi eserleriyle toplumsal etki yapmaya çalışmıştır.

Aslında burjuvazinin bir dili olarak da tanımlanabilecek olan roman, bütün sınıfları da kapsayacak bir anlatım biçimi olarak hâkimiyetini hala sürdürmektedir. Türkiye’de roman, sınıf ve siyaset başlığı altında burada gerçekleştireceğimiz seminer boyunca, Türkiye’de romanın gelişimiyle birlikte siyasal alanın edebiyat ile nasıl iç içe bir etkileşim yaşadığı ele alınacaktır. Osmanlı-Türkiye modernleşmesi, muhafazakârlık, toplumsal cinsiyet, tarihi roman-tarihi gerçeklik, toplumsal sınıflar ve toplumsal gerçekçilik temalarının ele alınacağı seminer boyunca, Türkiye’de roman türünün ortaya çıkışından itibaren yaşanan bu etkileşim tartışılmaya çalışılacaktır. Seminerin sınırlılıkları içerisinde belirli düzeyde roman analizi yapılması da amaçlanmaktadır.

Seminerin sonunda yapılması planlanan tartışma/analiz için aşağıdaki romanlar seçilmiştir:

Araba Sevdası– RecaizadeMahmud Ekrem(İletişim Yayınları-Eleştirel Basım)

Fatih-Harbiye – Peyami Safa(Ötüken Yayınları)

Ankara – Yakup Kadri Karaosmanoğlu(İletişim Yayınları)

Cemile – Orhan Kemal(Epsilon veya Everest Yayınları)

Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar (Dergâh Yayınları)

Özgür Üniversite

Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı

Katip Mustafa Çelebi Mah. Billurcu Sokak. No. 5 D.3

Taksim  /Beyoğlu

0212 292 7740

edebiyathaber.net (25 Ekim 2016)

Yorum yapın