“Masalların Kadim Yolundan Terapötik Bir Yolculuğa” raflarda

Nisan 5, 2022

“Masalların Kadim Yolundan Terapötik Bir Yolculuğa” raflarda

Asiye Dursun’un “Masalların Kadim Yolundan Terapötik Bir Yolculuğa” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Masal masal içinde, dünya yerli yerinde, herkes kendi hâlinde imiş.

Kimine göre işler tıkırında, kimine göre değilmiş.

Günlerden bir gün herkes gibi biri, içinin sıkıntısını bir türlü giderememiş, ne yapsam nereye gitsem diye düşünüp durmuş. Almış heybesini çıkmış yola. Sonunda aklına ta uzak diyarlarda yaşayan, herkesin derdini dinleyen, derdi olmayana da yoldaş olan “Masal Bilgesi” gelmiş. Varmış masal bilgesinin yanına. Anlatmış derdini. Masal bilgesi, “Senin gibi derdini başkalarına anlatamayan, anlatsa da derman bulamayan, kendi içindeki sıkıntıyı çözemeyip girdaba düşen, birçok kişi karşıma çıktı. Hepsi benimle çıktığı yolculuk sonrasında kendi içinde buldu dermanını, içlerindeki yükten kurtulup ait oldukları yere döndüler.” demiş. Sevinmiş bizim yolcu, derman bulmak için anlatmış da anlatmış içindeki ağırlığı…

Bu kitap, bir psikolojik danışmanın gerçek hayattaki gözlemlerinin kalbinde demlenmesiyle filizlenmiş, okuyucunun ya da danışanların kalbinin sesini duyması için bir araç olarak tasarlanmıştır. Nasıl ki çocuklukta okuduğumuz masallar bizi farklı diyarlara götürdüyse, bu kitaptaki masallar da yetişkin tarafımıza seslenip, içimizdeki çocuğu anlamamıza yardımcı olabilir.

Masallar ile Simurg’un sırtında Kaf Dağı’na çıkabilir, uçan halıyla diyar diyar gezebilir, kısacası uçsuz bucaksız bir hayal âleminde dolanabilirsiniz. Alaaddin’in sihirli lambayı bulduğunda hayatının değiştiği gibi sizin de bu kitabı okuyunca bakış açınız değişebilir, olaylara ve yaşananlara farklı bir gözle bakabilirsiniz.

Masallardaki yolculuğunuz sırasında keşfettikleriniz, size sorulan sorulara verdiğiniz cevaplar, bunların hepsi kendinizi bulma yolundaki sancılı sürecin başlangıcı olabilir.

Hayattan farksız olan bu masalları okurken kendi içinizde kadim bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Tadımlık>>>

Yazar kitabını şöyle anlatıyor:

MASALLARIN KADİM YOLUNDAN YÜRÜMEYE HAZIR MISINIZ?

Masallar, toplumda genellikle çocuklara hitap eden bir yapıda değerlendirilir. Hâlbuki her yaştan insana, farklı dünyalara farklı pencerelerden bakma fırsatı sunar. Bazen de özlediği çocukluğundan, hayal kurduğu yaşamdan, anlam veremediği durumlardan yaşantılar sunar. Bu sebeptendir ki insan var olup da söz hayat bulduğunda masallarda var olmaya başlamıştır. 

Kimi zaman ateş başında, kimi zaman gaz lambası ışığında, kimi zaman bir dervişin dilinden, kimi zaman bir bilgenin gönlünden dilden dile, zihinden zihne aktarılarak yolculuğa devam etmiştir masallar. Bu yolculuk sırasında ne çok amaçla kullanılmıştır bilinmez, bilinen bir şey varsa o da Masalların Kadim Yolundan Terapötik Bir Yolculuğa çıkartan bu kitapta nasıl var olduklarıdır. 

Bu kitapta yer alan 30 farklı masalın her biri okuyucusuna insana dair, kendine dair ve dünyaya dair farkındalık sunmayı amaçlıyor. Benzer şekilde psikolojik yardım sürecinde yer alan danışanların içsel yolculuğunu kolaylaştırmak isteyen danışmanlara sırdaş olmak için var olmuştur. 30 masal her gönülde farklı yansımalara neden olabilir ve farklı duygu ve düşünceler oluşturabilir nitelikte. Ve bilinenin aksine her yaştan okuyucuya seslenmeye niyetli. 

Her masalın sonunda yer alan masal soruları ise sizi bazen cevapsız kalacağınız bazen üzerinde uzun uzun düşünebileceğiniz bazen de kendinizi derin bir yolculukta bulabileceğiniz açık birer bilet gibi. Yolculuğun sonunda biraz durup dinleneceğiniz ve daha fazla düşüneceğiniz bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Yanınıza su, bir mendil ve kâğıt kalem almayı unutmayın, yolculuğunuzda gerekli olabilir. Masalları okurken bazen anlam veremediğiniz duygular yaşayabilirsiniz. Bazen mutlu hissedip bazen içinize kara bir kaktüsün dikenlerinin battığını, bazense çiçek açtığını hissedebilirsiniz. Bazı kahramanlar size kendiniz, bazıları etrafınızdakiler kadar yakın ve benzer gelebilir. Her masalın sonunda muhakkak bir nefes almanız, duygu, düşünce ve bedeninize odaklanmanız yolculuğunuzun daha kolay geçmesini sağlayabilir. 

Masalları psikolojik danışma sürecinde kullanmayı düşünen ruh sağlığı uzmanları (psikolojik danışman, psikolog vb.) masal soruları sizlere fikir olsun diye oradalar. Siz zaten masal aracılığıyla dışsallaştırdığınız problemi danışanınıza uygun sorularla şimdi ve burada ile danışan odağına çekebilirsiniz.

Tüm okurların gönlüne şifa, psikolojik danışmanların yoluna ışık olsun.

Dr. Asiye Dursun

edebiyathaber.net (5 Nisan 2022)

Yorum yapın