Masal Koleksiyoncusu | Gaye Dinçel

Mayıs 29, 2020

Masal Koleksiyoncusu | Gaye Dinçel

Uzm. Psikolog Nihan Temiz’in Çan Çocuk tarafından yayımlanan “Masal Koleksiyoncusu” romanı 7. baskısında. Umarım yıllar boyunca okura ulaşmayı sürdürür.

Tatilin hayal olduğu bugünlerde deniz kenarında geçen kitabı okumak gönlümü şenlendirdi. Biz gidemiyorsak tatil bize gelir!

Nazlı, Mert, Gözde ve Alper yıllık yazlık buluşmalarında denize, oyuna, keşfetmeye doyamıyorlar. Limana demirleyen Koleksiyoncu adlı tekne ilgilerini çekiyor. Merak ediyorlar: Acaba ne biriktiriyor bu teknenin kaptanı? Yanıtın masal olduğunu öğrenmek pek hoşlarına gitmiyor. Bense Kaptan’a katılıyorum:

“Masal dinlemenin yaşı olmaz Mert,” dedi. “Masal anlatmak ancak sevgiyle yapılabilen bir şeydir. Çocuklar aslında bu yüzden masal dinlemeyi severler. Çünkü hem masal dinlerler hem de anlatan kişinin sevgisinin tadını çıkarırlar. Masal saati tam bir paylaşımdır. Aslında kocaman birer adam da olsak hepimiz masal dinlemekten hoşlanırız,” dedi.

Bakalım zamanla sevecekler mi?

Kaptan’ın anlattığı masallar şahane. Gülmeyen Prenses, Devin Küçük Sorunu, Kırmızı Kutudaki Sır ve Kum Tanesi’nin Bekleyişi.

Tiyatro seçmelerine katılacak heyecanlı çocuğun yaşadıklarını anlatan Kırmızı Kutudaki Sır masalından:

Yavaş hareketlerle kutuyu açtı. “Biraz şans, biraz cesaret,” yazan notu hâlâ bırakmamıştı. Kutunun içi boştu. Küçük çocuk şaşırarak tekrar baktı. Ne görmeyi umduğunu bilmiyordu ama biraz hayal kırıklığına uğramıştı sanki. Bu güzel kırmızı kutudan geri kalan tek şey, elindeki not olmuştu. Notun bir anlamı yok gibiydi, yine de elinden bırakamıyordu onu. Kırmızı kutuyu çantasına, katladığı notu ise cebine koydu.

Ülkesine ateş götürmeye çalışan devin macerasını anlatan Devin Küçük Sorunu masalından:

“Nereden başlayacağımı söyle,” dedi kendinden emin bir sesle. Pofuduk başını yana eğerek, “Buna sen karar vermelisin. Düğümleri tek tek açacak olan sensin. Uygun sırada açamazsan ipleri birbirine dolaştırırsın. İşte o zaman, kendi oluşturduğun düğümleri çözmen gerekir. Vakit ve enerji kaybedersin. Bence işe başlamadan önce düğümleri iyice incele. Nereden başlayacağına ve nasıl devam edeceğine sen karar ver,” dedi. Ardından da “Ama ne yaparsan nazikçe yap. İpler koparsa ufaklık zarar görür,” diye hatırlattı.

Çocukların günleriyle masal akşamları birlikte ilerliyor. Romanla masalın bütünleşmesi tam bana göre. Heyecanla, merakla ve hep gülümseyerek izledim, katıldım, hissettim.

Pek çok çocuk kitabı olan yazarın okuduğum diğer kitaplarından da bahsedeyim kısaca.

Kanadımdaki Deniz 

Evleri Martıköy’den Ankara’ya gelen birbirinden renkli martıların maceralarını anlatan bu romanı neşeyle okudum. Yazarın yaşam sevinci bu kitapta da hissediliyor.

Kahraman Burunlar

İnsan ailesi tarafından sokağa bırakılan Çakıl’ın maceraları var kitapta. Hayvanların ailemizden olduğunu, sahiplenme ve desteklemeyi anlatan bu kitabı bulmak beni sevindirdi. Dilem Serbest’in resimleri kahramanları canlandırıyor.

Nihan Temiz kitaplarını her yaştan okura sevgiyle öneriyorum. Hepsini birden bitirmeyeyim diye tek tek alıyorum.

Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (29 Mayıs 2020)

Yorum yapın