Maceraperest Cenk’in Sıradışı Serüvenleri | Gülcan Yıldız

Mayıs 15, 2015

Maceraperest Cenk’in Sıradışı Serüvenleri | Gülcan Yıldız

Cenk MarslilaraMarslılarla şekerleme partisi, dev canavara giden spagetti yolculuğu, ejderhaya bir dilim çörek ve korsanlara karışık pizza… Tüm bu fantastik maceranın başrolünde kahramanımız Cenk var.

1001 Çiçek Yayınları’ndan çıkan Cenk’in Sıradışı Serüvenleri dizisi okuruna fantastik bir dünya sunuyor. Adam ve Charlotte Guillain’in kaleme aldığı kitapların çevirisi Derin Erkan’a ait. Son günlerde fantastik edebiyatın ve “geek kültürü” kavramının popüler anlamda yükselişini gözlemliyoruz. Öyle ki bu yükseliş çocuk edebiyatı yazarlarını da etkilemiş durumda. Artık çocuk kitaplarında bilimkurgu, fantastik, distopik ögeleri daha çok görüyoruz. Bu ögeler erken yaş çocuk kitaplarında çok sevimli bir hale dönüşebiliyor. İşte Cenk’in Sıradışı Serüvenleri’ni okuduğum anda düşündüğüm şey tam anlamıyla bu oldu. Minik geekler bu seriye bayılacak! Çocukların en sevdiği yiyecekler maceraların çözüm noktası! Serinin diğer kitaplarının isimleri; Yeti ile Spagetti, Marslılara Şekerleme, Ejderhaya Çörek ve Korsanlara Pizza. Her macerada başrolde Cenk’le birlikte farklı bir lezzet…

Marslılara Şekerleme

Marslılara Şekerleme kitabında kahramanımız Cenk’in tutkusu Uzay! Bir gece yatağında şekerleme eşliğinde oyuncak roketi ile oynarken aklına çılgın bir fikir gelir. “Gidip Marslıların en çok hangi şekerlemeyi sevdiğini öğreneceğim” der. Çok çalışıp kendine bir uzay gemisi hazırlamayı başarır ve çantasına doldurduğu çeşit çeşit şekerlemeyle birlikte dümenini doğru Mars’a kırar. Uydular, kuyruklu yıldızlar ve uzay gemileri ile karşılaşır. Sonunda Mars’a iniş yaptığında kendini gerçek bir uzay şöleninin içinde bulur. Burada çeşitli gezegenlerden gelmiş bir sürü uzay canlısı ile tanışır ama hala gerçek bir Marslı görememiştir. Peki nerede bu Marslılar? Araştırmaları sonucunda sonunda Marslıları bulur. Gelen ziyaretçilerin gürültüsünden o kadar sıkılmıştır ki Mars halkı, sonunda çareyi saklanmakta bulmuşlardır ve Cenk’ten kendilerine yardım etmesini isterler. Cenk sorunun çözümünü çantasında kalan son bir paket lokumda bulur. Marslıların kulaklarına lokumlardan tıkaç yapar ve özledikleri sessizliğe onları tekrar kavuşturur.

Yeti ile Spagetti

Cenk bu kez Kocaayak Yeti adındaki efsane canavarı bulmak için yola çıkar. Acaba Yeti gerçek mi, gerçekse spagettiyi seviyor mu? Sırt çantasında bir tabak spagetti ve bir harita bu macerada ona eşlik edecektir. Uzun ve zorlu yolculuğunda çeşit çeşit canavarla tanışır ama hiç biri Yeti değildir. Canavar Beti, Canavar Heti, Canavar Neti… ve sonunda, tam da umudunu kestiği anda, dağların en tepesinde, bütün canavarlardan heybetli ama bir o kadar yumuşak kalpli Yeti’ye ulaşır. Keyifle yolculuğunu anlatırken, yol boyunca karşılaştığı tüm canavarların Yeti’ye gönderdikleri yiyecekleri bir bir Kocaayak’a sunar Cenk. Yeti teşekkür eder ama sadece spagetti yediğini söyler. Bunun üzerine çanta açılır ve başlar bir spagetti ziyafeti.

Cenk’in Sıradışı Serüvenleri keyifle okuyacağınız ve okuduktan sonra yüzünüzde maceraperest bir gülümseme bırakacak sıcacık öykülerden oluşuyor. Acaba Cenk’in bir sonraki serüveni nereye olacak?

Gülcan Yıldız – edebiyathaber.net (15 Mayıs 2015)

Yorum yapın