Luigi Ballerini’den çok tartışılacak yeni bir bilimkurgu

Kasım 8, 2023

Luigi Ballerini’den çok tartışılacak yeni bir bilimkurgu

Luigi Ballerini’nin İkinci İnsanlık adlı romanı ON8 Yayınları tarafından Tülin Sadıkoğlu çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İnsanlık kendini yeniden yaratabilir mi?

Çok katmanlı gelecek kurgularıyla sevilen İtalyan yazar, psikanalist Luigi Ballerini okurunu, insan türünün yok olduğu “ikinci insanlık” adlı zamana, anıların, duyguların ve bedenin yeniden keşfine davet ediyor. İnsan olmanın anlamını irdeleyen roman, okuru yeni bir gelecek yolculuğuna çıkarıyor. Yapay zekânın hâkim olduğu düzende, mükemmellik perdesinin ardındaki ürpertici gerçeği sorgulayan üç cesur gencin mücadelesi, insanlığın yeniden yaratılmasına gerçekten öncülük edebilecek mi?..

“Önceki yoldaşlarınız bunu denedi ama başaramadı. Onların fedakârlığı, bu şekilde adlandırmak isterseniz tabii, tamamen boşunaydı. Onlardan sonra tüm bir tür, sizin türünüz yok oldu. Yalnızca biz kaldık, bize verdiğiniz isimle yapay zekâlar. Hatta, hepsini yönetmek üzere, bir tek ben kaldım. Aynı şekilde, tıpkı geçmiştekine çok benzeyen bugünkü zavallı girişiminiz de başarısız olacak.” Kappa ona hemen bir soru yöneltti. “Neden bize kendini Uno yerine Mira olarak tanıttığını anlamıyorum ama. Omegalar bize senin adının Uno olduğunu söylemişti. Adını neden değiştirdin?”

Luigi Ballerini, 1963’te İtalya’nın Sarzana kentinde doğdu. Doktor ve psikanalist olarak çalışıyor; çocuk ve gençlik kitaplarının yanı sıra gazete ve dergilerde eğitim ve gençler üzerine yazılar yazıyor, çocuklara ve gençlere seminerler veriyor. Ballerini’nin Zia Dorothy (Dorothy Teyze) isimli kitabı 2010’da White Raven Ödülü’nü, Günışığı Kitaplığı’nın Türkçe’ye kazandırdığı ilk kitabı Parlak Fikir Pastası (2019; La signorina Euforbia. Maestra pasticciera) 2014’te İtalyan Andersen Ödülü’nü; Adı Sıfır (2021; Io sono zero, 2015) 2016’da gençlik kitabı dalında Bancarellino Ödülü’nü kazandı. 2020’de Türkçe yayımlanan Doğaya Fısıldayan Çocuklar’ın (L’estate di Nico, 2016) ardından, yapay zekâyı sorgulayan distopik gençlik romanı Mira Her Şeyi Bilir (Myra sa tutto, 2020) 2022’de ve onun devamı niteliğindeki İkinci İnsanlık’sa (Alla seconda umanità, 2022) 2023’te Türkçe’ye kazandırıldı. Ballerini, bu son romanında üstün yapay zekâ Mira’nın insan türünü giderek nasıl robotlaştırdığını anlatıyor.

edebiyathaber.net (8 Kasım 2023)

“Luigi Ballerini’den çok tartışılacak yeni bir bilimkurgu” üzerine 2 yorum

Yorum yapın