Komiser Nazlı Polisiyeleri | Serkan Parlak

Mayıs 21, 2021

Komiser Nazlı Polisiyeleri | Serkan Parlak

Yeme içme kültürüyle ilgili çok sayıda nitelikli kitabı bulunan Deniz Gürsoy’un “Komiser Nazlı Polisiyeleri” serisinden çıkan ilk romanı “İlk İntikam” Oğlak Yayınları etiketiyle yayımlanmıştı. Nitelikli yemek kültürü kitapları, polisiye kitapları dışında Gürsoy’un Cepte Kitaplar’dan çıkan “Hayat… Yeniden” adlı bir romanı da var.

Temposu son ana kadar düşmeyen uyuşturucu trafiğinden hareketle yakın dönem derin devlet ilişkilerinin, başkahraman Komiser Nazlı’nın kişisel hikâyesiyle bütünleştirilerek ele alındığı serinin ilk kitabında Deniz Gürsoy polisiye edebiyata taze bir soluk getirmeyi başarıyor.

Bir ilaç şirketine ait deponun yanındaki çöp konteynerinde kafası ve parmakları kesilmiş bir ceset bulunur. Depodan uyuşturucu sevkiyatı yapıldığıyla ilgili ihbar da alınmıştır. Maddelerin nerede imal edildiği, depoya nasıl getirildiği, nasıl kutulandığı ve yurt dışına nasıl sevk edildiği belirsizdir. Cinayet Büro ve Narkotik’in birlikte çalışması gerekir. Başkomiser Remzi, Nazlı, Yusuf ve öteki polisler muammanın çözümü için harekete geçerler. Tabi ki İran-Rusya-Türkiye üçgeninde uyuşturucu trafiğinin nasıl aktığı, ekonomisinin nasıl oluştuğu, paylaşımının nasıl yapıldığı, mafyatik yapılanmaların nasıl devreye girdiği ve aralarındaki hesaplaşmalar yavaş yavaş görünür olmaya başlar.

Seriye adını da veren romanın başkahramanı Komiser Nazlı aslında özel harekatçıdır. Tunceli’den, İstanbul Gayrettepe Cinayet Büro’ya atanır. Nazlı, alımlı, çekici; dövüş sporlarına hâkim ve keskin nişancı bir polistir. Ev arkadaşları olan yetimhaneden yakın dostu gazete muhabiri Meryem ve seks işçisi Sibel’le iyi bir iletişim kurar. Öte yandan Nazlı ve ekip arkadaşı Yusuf kısa sürede yakınlaşırlar. Nazlı’nın Scotland Yard’da eğitim aldığı dönemde, başından kısa süreli bir evlilik geçmiştir. Özgür aşka inanan, cinselliği yaşamak istediğinde bunu seçtiği kişiyle yaşamayı beceren aktif bir kadındır Nazlı. Ancak kadına yönelik şiddete karşı tavrında sorunlar olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Şöyle ki, yaralanıp hastanede yattığı dönemde eşini öldürmek üzere olan bir erkeği vurup öldürür. Medya aracılığıyla ünlü olup katıldığı bir söyleşi çıkışı asansörde eşine şiddet uygulayan bir adamı da güzelce döver.

Komiser Nazlı, romana adını da veren seriye başlangıç romanında ilk intikamını alıyor, gelecek romanlarda en az iki intikam daha alabileceğini varsayarsak -erkek kardeşi ve tacizci yurt müdürü- neler yapıp edeceğine dair had safhada merak duygusu uyandırıyor. “Oğlak Yayınları Maceraperest Kitaplardan çıkan Komiser Nazlı Polisiyeleri serisinin son kitabı İkinci İntikam’da başkahraman Komiser Nazlı ikinci kez intikam alma peşinde, kaldığı yerden devam ediyor. Bir yandan teşkilatın içinde ilerleme kaydederken, diğer yandan gizemli bir cinayeti aydınlatmaya çalışıyor.”

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (21 Mayıs 2021)

Yorum yapın