“Ben Okurum”un yeni konuğu Ece Temelkuran

Mayıs 21, 2021

“Ben Okurum”un yeni konuğu Ece Temelkuran

Gazeteci, yazar Ece Temelkuran, storytel.tr sponsorluğunda hazırlanan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır’ın konuğu oluyor.

Başarır ve Temelkuran, 20. yüzyılın en önemli yazarlarından ve kadın hareketinin sembol isimlerinden biri olan Virginia Woolf’un Orlando adlı romanından yola çıkarak hem Woolf’un yazarlık serüveni hem de kadınlık ve erkeklik rolleri üzerine konuşuyor. Ece Temelkuran “Virginia Woolf’un kadınlığa baktığı yerden bakarsak, o günlerden bugünlere hala pek bir şey değişmedi. Biz hâlâ sesimizi arıyoruz. Bağırmadan, fısıldamadan…” diyor ve devam ediyor: “Hem edebiyatta hem politikada normal ses tonumuz ne, bunu arıyoruz. Yani savunma yapmadan, saldırı yapmadan kendi halimizdeki sesimiz ne, biz hayata nasıl bakıyoruz, kadını nasıl görüyoruz, hâlâ düşünüyoruz bence.”

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümü merkezine, sadece İngiltere’nin değil dünya edebiyatının da en etkin yazarlarından biri olan Virginia Woolf’un, yayımlandığı dönemden başlayarak hep tartışma konusu olmuş romanı Orlando’yu alıyor. Deniz Yüce Başarır, Woolf’un yazarlık serüvenini aktarırken, kadınlık ve erkeklik rollerimize dair de önemli konulara değiniyor. Bölümün konuğu gazeteci, yazar Ece Temelkuran da hem kendisi için değerli bir roman olan Orlando’nun edebi lezzeti hem de cinsel kimliklerimiz hakkında sözleriyle dinleyenlerin ufkunu açıyor. Romandan alıntılarla renklenen sohbet dünya edebiyatının önemli bir eserini masaya yatırmakla kalmıyor, aynı zamanda yazarının hayatının izlerini de sürüyor ve insan doğası hakkında uzun uzun düşündürüyor.

“Hiç yaşlanmadan 300 yıl yaşamak kim istemez? Bunu ancak edebiyatla yapabilirsiniz. Bunun için hikâye yazıyoruz işte.” diyen Ece Temelkuran, “Artık böyle hayatlar yaşamıyoruz. Bohem, birlikte düşündüğümüz… Biraz da Virginia Woolf’u kıskanırım doğrusu, bana öyle gelir ki insani ilişkilerini son derece lüks yaşamış. Sanki yazar ayrıcalığı var ve o ayrıcalığı güzel yaşamış.” yorumunu yapıyor.

Woolf’un en çok üstünde durduğu konulardan birinin kadınların yoksulluğu, cins olarak yoksullaştırılması olduğuna dikkat çeken Temelkuran “Çok sonra fark ettim ki, mesele sadece para kazanmakla ilgili değil, bizim kendi alanımızı korumakla ilgili bir problemimiz var. Senin evin olsa bile kendini yok edebilecek kadar yer açabiliyorsun başkalarına. Çünkü biz kadınlara alan korumayı, alanı kendimizin kılmayı öğretmiyorlar. Ben 31 yıldır kendime bunu öğretmeye çalışıyorum: Bu alan senin, korumalısın! O yüzden de kıskanıyorum Virginia Woolf’u işte! Hayır diyebilen kadını, bunu yaparken de yalnız kalmaktan veya cezalandırılmaktan, duygusal olarak cezalandırılmaktan korkmayan bir kadını her zaman kıskanırım.” diyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2021)

Yorum yapın