Kısa Klasikler’de bu ay: Bir Çift İpek Çorap ve Tefeci Gobseck

Haziran 14, 2021

Kısa Klasikler’de bu ay: Bir Çift İpek Çorap ve Tefeci Gobseck

Kate Chopin’den “Bir Çift İpek Çorap ve Başka Öyküler” ile Honoré de Balzac’tan “Tefeci Gobseck” Can Yayınları etiketiyle Kısa Klasikler dizisinden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Bir Çift İpek Çorap ve Başka Öyküler
Zamanlarının ötesinde yaşayan kadınların cesur sesleri

Amerikalı yazar Kate Chopin’in dokuz kısa öyküsünden oluşan bu kitaptaki hikâyelerin neredeyse tamamı, Kanada’nın Acadia (bugünkü Nova Scotia) kırsalında ve Acadia halklarının göç ettiği Louisiana’da geçer ve Fransızca konuşan Acadia, Creole ve Cajun halklarının yaşantısına odaklanır.

Chopin’in bu kısa öykülerindeki kadın karakterler içlerindeki tutkuyu keşfetme, kabullenme ve duygularına teslim olma yetenekleriyle yazarın kült romanı Uyanış‘ın başkarakteri Edna’nın öncülüdürler. Her seferinde karar veren, harekete geçen, inisiyatifi alan, olayların seyrini değiştiren bu kadın karakterler aynı yaratıcıları gibi, kaleme alındıkları döneme göre zamanlarının ötesinde istisnai bir zihinsel özgürlüğe ve cesarete sahipler.

#kısaklasikler #amerikanklasikleri #feminizm #kadın #özgürlük #başkaldırı  

Yazar: Kate Chopin
Çeviri: Ergin Özler
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 96
Fiyat: 8,50 TL

KATE CHOPIN, 8 Şubat 1850’de Missouri, ABD’de Catherine O’Flaherty olarak dünyaya geldi. Annesi, St. Louis’deki Fransız ailelerden birine mensuptu. Beş yaşındayken kaybettiği babası ise İrlanda asıllı, başarılı bir işinsanıydı. Chopin, kadınların yönetimindeki bir evde büyüdü. Anneannesi onun yaşantısında bilhassa önemli bir rol oynadı, güçlü ve bağımsız bir kadın figürü olarak muazzam bir örnek teşkil etti. Yirmi yaşındayken, varlıklı bir adam olan Oscar Chopin’le evlendi. Kocasının ölümünden sonra ilk romanı At Fault‘u (Kusurlu) yazdı. Bundan dokuz yıl sonra yayımladığı ünlü romanı Uyanış‘la tüm tepkileri üzerine çekti ve sansüre uğradı. Kitaplarında kadınlık ve annelik meselelerini yaşadığı dönemden beklenmeyecek bir açıksözlülükle ele alan Chopin, 22 Ağustos 1904’te öldü. Bir yazar olarak eserleri, günümüzde kadın özgürleşmesi bağlamında yeniden keşfedilmektedir.

ERGİN ÖZLER, Berklee College of Music’in Profesyonel Müzik Bölümü’nden meslek ve İTÜ’nün Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden Ses Tasarımı ve Mühendisliği yüksek lisans diplomalarını aldı. İstanbul SAE ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde müzik teknolojisi ve ses tasarımı dersleri verdi. Bilfiil ses mühendisi olarak çalıştığı 20 yılda çok sayıda tanınmış sanatçının albüm ve 45’liklerini kaydetti.

Tefeci Gobseck
Paranın kudretini hayatlarının merkezine koyanların romanı.

Balzac İnsanlık Komedyası‘nda 19. yüzyılın ilk yarısını ve Fransa’yı kapsayan, yaşanmış gerçeklikten çok onun bir tür aynası niteliğini taşıyan, kendi tarihi, coğrafyası, soyluları ve burjuvazisi, esnafı ve köylüleri, politikacıları ve züppeleri daha da önemlisi kendi yasaları, felsefesi, bilimi bulunan alabildiğine özgün bir roman evreni yarattı.

Yüz otuz yedi eserden oluşan yirmi altı ciltlik devasa yapıtın Özel Yaşamdan Sahneler bölümünde yer alan Tefeci Gobseck‘de, Balzac bu kez bir tefecinin de dahil olduğu bir aile dramını genç avukat Derville’in gözünden anlatıyor.

#kısaklasikler #fransızklasikleri #ondokuzuncuyüzyıl #günah #erdem #açgözlülük #para

Yazar: Honoré de Balzac
Çeviri: Ümit Moran Altan
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 80
Fiyat: 8,50 TL

HONORÉ DE BALZAC, 1799’da Fran­sa’nın Tours kentinde doğdu. Ken­di adıyla yayımlanan ilk eseri Köylü İsyanı tarihsel bir ro­mandı. 1829-1830 yıllarında taşra ya­şamına yönelen Tours Papazı ve Eugénie Grandet gibi romanları basıldı. 1834 yılı, Balzac’ın ya­şamında bir dönüm noktası oldu. Yapıtlarını bü­yük bir bütün oluşturacak biçim­de üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İn­cele­me­ler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İn­ce­le­me­leri”. Goriot Baba, gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Balzac, bu eserlerinin tümüne Dan­te’yi anıştıran bir başlık koydu: “İnsanlık Komedyası”. Balzac, 1850’de Paris’te öldüğü zaman, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde kalmış ro­man­ ve 2000’i aşkın roman karakteri bırakmıştı.

ÜMİT MORAN ALTAN, İstanbul’da doğdu. Özel Site Koleji ve Belediye Konservatuvarı Bale Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Pedagoji ve Fransız Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezundur. Paris’te aldığı modern dans eğitimini Sorbonne IV’a bağlı Dans Kürsüsü sertifikasıyla tamamladı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde bale sanatçısı kadrosunda yer aldı. Albert Camus, Georges Simenon, Françoise Sagan, Louis Gardel, Marie Cardinal gibi yazarların kitaplarının çevirilerini yaptı.

Kısa Klasikler serisinin diğer kitapları: Fyodor Dostoyevski: Uysal Kız; H.P. Lovecraft: Nyarlathotep;  Gustave Flaubert: Saf Bir Yürek; Lev Tolstoy: Polikuşka, İnsan Neyle Yaşar; John Stuart Mill: Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine; Platon: Kriton ya da Görev Üstüne; Herman Melville: Kâtip Bartleby; Anton Çehov: Altıncı KoğuşÖylesine Bir Hikâye; Alexis de Tocqueville: Demokratik ZorbalıkÇoğunluğun Zorbalığı; Henry David Thoreau: Yürümek; Émile Zola: Nasıl Ölünür; Arthur Schopenhauer: Mutlu Olma Sanatı; Edgar Allan Poe: Morgue Sokağı Cinayetleri; Jane Austen: Evlilik; Nikolay Gogol: Palto; Charles Dickens: İşaret Memuru; Oscar Wilde: Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar; Charles Darwin: Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu; Desiderius Erasmus:  Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş; Nikolay Gogol: Neva Bulvarı; Mark Twain: Hadleyburg’ü Yozlaştıran Adam; Jack London: Kızıl Veba; Sun Zi: Savaş Sanatı; Marcel Proust: Kıskançlık; İvan Turgenyev: Klara Miliç, Paul Lafargue: Tembellik Hakkı, Jean-Jacques Rousseau: Siyasal Gövde, Henry James: Ustanın Dersi, E.T.A Hoffmann: Altın Çanak

edebiyathaber.net (14 Haziran 2021)

Yorum yapın