Bir kadının uyanışı

Ağustos 14, 2020

Bir kadının uyanışı

Kate Chopin’in Uyanış adlı romanı, Suat Ertüzün çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Uyanış, toplum tarafından belirlenmiş kadınlık ve annelik rollerinin, kadınların içine hapsedildikleri evliliklerin irdelendiği, erken dönem feminist edebiyatın öncülerinden biri.

Yirmi yedi yaşındaki Edna Pontellier varlıklı bir adamla evli, iki çocuk annesi, güzel bir kadındır. Ailesiyle yaz aylarını geçirmek için gittikleri tatil beldesinde kendisine ayırdığı vakit, denizle kurduğu ilişki ona yeni ufuklar açar. Öncelikle bir birey olarak kendini keşfetmeye yönelen Edna, bunu yaparken toplum tarafından belirlenmiş kadınlık ve annelik rollerini, evliliği sorgular.

Kimlik, toplum, aidiyet ve özgürlük kavramlarını, bir kadının tinsel ve cinsel farkındalığa erişmesini konu edinen Uyanış, salt bir aydınlanma değil aynı zamanda bastırılmış kadın kimliğinin beraberinde getirdiği huzursuzluğu açığa vuran özgün bir roman.

“Chopin olağandışı, ilginç bir yazar… Kadınların cinsel tutkularını, ailevi ve kişisel ilişkilerini irdeleyişi zamanının çok ötesinde.”

Jean Stafford, The New York Times

#dünyaklasikleri #amerikanklasikleri #kadınözgürleşmesi #toplumsalcinsiyet #feminizm #ataerkiltoplum

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Gustave Flaubert: Madam Bovary; Lev Tolstoy: Anne Karenina; Jane Austen: Evlilik; Katherine Mansfield: Koyda; Alice Munro: Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk, Evlilik.

KATE CHOPIN, 8 Şubat 1850’de Missouri, ABD’de Catherine O’Flaherty olarak dünyaya geldi. Annesi, St. Louis’deki Fransız ailelerden birine mensuptu. Beş yaşındayken kaybettiği babası ise İrlanda asıllı, başarılı bir işinsanıydı. Chopin, kadınların yönetimindeki bir evde büyüdü. Anneannesi onun yaşantısında bilhassa önemli bir rol oynadı, güçlü ve bağımsız bir kadın figürü olarak muazzam bir örnek teşkil etti. Yirmi yaşındayken,    varlıklı bir adam olan Oscar Chopin’le evlendi. Kocasının ölümünden sonra ilk romanı At Fault’u (Kusurlu) yazdı. Bundan dokuz yıl sonra yayımladığı ünlü romanı Uyanış’la tüm tepkileri üzerine çekti ve sansüre uğradı. Kitaplarında kadınlık ve annelik meselelerini yaşadığı dönemden beklenmeyecek bir açıksözlülükle ele alan Chopin, 22 Ağustos 1904’te öldü. Bir yazar olarak eserleri, günümüzde kadın özgürleşmesi bağlamında yeniden keşfedilmektedir.

SUAT ERTÜZÜN, 1971’de Hollanda’da doğdu. İlkokulu Hollanda’da, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 1996’da bitirdi. Bir süre bankacılık ve turizm sektöründe çalıştıktan sonra çevirmenlik yapmaya başladı. Oscar Wilde, Kiran Desai, J.M. Coetzee, Rudolfo Anaya, Julia Glass, John Hughes, Sybille Bedford, John Banville, Patricia Highsmith, Stephen Greenblatt, Aimee Bender, V.S. Naipaul gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandırdı.

edebiyathaber.net (14 Ağustos 2020)

Yorum yapın