Keşiflerle dolu bir yolculuk başlıyor

Ocak 25, 2024

Keşiflerle dolu bir yolculuk başlıyor

Bilgin Adalı’nın yazdığı Betül Aytaç’ın resimlediği Çatalhöyük Öyküleri 1 adlı kitap Can Çocuk yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çocukların “Bilgin Amca”sı Bilgin Adalı, “Çatalhöyük Öyküleri” üçlemesinin ilk kitabı Dünyamızın İlk Şafağı‘nda buluşların nasıl yapılmış olabileceği konusunda ipuçları verirken, okurları tarihöncesinin iki çağına davet ediyor.

Tarihöncesinde günümüz uygarlığının oluşmasına katkıda bulunan öyle önemli buluşlar var ki, kimler tarafından, nasıl gerçekleştirildiklerini kimse bilmiyor. Çocukların “Bilgin Amca”sı Bilgin Adalı, “Çatalhöyük Öyküleri” üçlemesinin ilk kitabı Dünyamızın İlk Şafağı’nda bu buluşların nasıl yapılmış olabileceği konusunda ipuçları verirken, okurları tarihöncesinin iki çağına, Neolitik (Cilalı Taş) Çağ’a ve Kalkolitik (Bakır Taş) Çağ’a davet ediyor. Çatalhöyüklü Ningur ve Ninlil kardeşlerin izinde, okuyanda yeni buluşlar yapma isteği uyandıracak keşiflerle dolu bir yolculuk başlıyor.

Birkaç kişi akşam ateşini yakmak üzere hazırlığa başlamıştı bile. Hızla o yana gitti Ningur. Kurumuş kilden kuşu odunların arasına özenle yerleştirdi. O gece, alevlerin karşısında otururken, içinde büyük bir heyecan vardı. Odunların ortalığa ışık saçarak harıl harıl yanmasını büyük bir sabırsızlıkla izledi. Gece ilerledikçe alevler küçülmeye, koca koca odunların yerinde kızıl korlar belirmeye başladı. Köy halkının çoğu yatmaya gitmişti bile. Ama Ningur hâlâ ateşin karşısındaki yerinde oturuyordu.

Bilgin Adalı 1944 yılında Safranbolu’da doğan Bilgin Adalı’nın çocukluğu, babasının görevi nedeniyle Antalya, Mersin ve Alanya’da geçti. İlk şiir ve öykü denemeleri, o lise çağındayken, Kıbrıs’ta yayımlanan Beşparmak dergisinde ve Mersin’de arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Kıyı dergisinde yayımlandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda, radyo ve televizyon programcılığı alanında öğrenim gördü. 1968 yılında TRT’de çalışmaya başlayan ve bu kurumun ilk yönetmenlerinden biri olan Adalı, 1976’ya kadar TRT Ankara Televizyonu’nda Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’ü ve Atatürk Devrimleri’ni konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı. Belgesel senaryolarının yanında, çocuklar için çok sayıda kitap yazdı. Özellikle tarihi, bilimi, buluşları temel aldığı kurgularıyla çok sevilen Bilgin Adalı 29 Eylül 2012’de yaşama veda etse de, kitaplarında geçmişin izini sürüp geleceğin hayalini kuran düşünceli ve oyunbaz sesiyle çocukların “Bilgin Amca”sı olmayı hep sürdürecek.

edebiyathaber.net (25 Ocak 2024)

Yorum yapın