Karsız bir kış döneminde… | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 9, 2023

Karsız bir kış döneminde… | Mehmet Özçataloğlu

2023 yılına başlarken, büyük dileklerim olmadı. Şu hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu bildiğimden (ama kendim için ama sevdiklerim için) sağlıklı olmayı diledim en başında. Birlikte gülebileceğimiz birkaç iyi arkadaş ve okuyabileceğim güzel kitaplar. İşte hepsi bu… Koca bir yıldan beklentim sadece bu. Bunlara sahip olursam, sahip olduklarımın motivasyonuyla, karşılaşacağım engelleri kolaylıkla aşabilirim. Problemleri çözebilirim. Bana kalan çalışmak ve bitirmek olacak çünkü. Meydana gelmesine engel olamadığım durumlar da olacak ve oluyor tabii. Onlara da bir şekilde uyum göstermeye çalışacağım/ çalışıyorum. Başka türlü bu hayat nasıl çekilir ki? Geçenlerde de yazmıştım. Hepi topu 2207520000 saniye payımıza düşen. Bunu iyi değerlendirmek gerek, keyfine varmak gerek. Keyif unsurlarından biri (ki en önemlilerinden) nitelikli kitapları okumaktır benim için. Örnekse “Kardan Kız Kardeşim”dir son olarak.

“Kardan Kız Kardeşim” varlığından bir süredir haberdar olduğum, masamın kenarında sırasını bekleyenlerdendi. Kapağını açıp içine bakmamıştım bile fakat güzel bir rastlantı oldu ve Noel döneminde konusu geçen kitap bizim yılbaşımıza denk düştü. Maja Lunde’nin yazdığı, Lisa Aisato’nun resimlediği (resimledi demek çok basit kalır ve haksızlık olur sanırım çünkü her biri bir tablo gibi adeta sanat eseri) ve Can Çocuk etiketiyle yayımlanan kitap baskısıyla da dikkat çekiyor. Dilimize çevirenin de Ebru Tüzel olduğunu ekleyeyim unutmadan.

“Kardan Kız Kardeşim” bir Noel hikâyesi olmasına rağmen akla ilk düşen coşkulu bir ortamı içermiyor. Aksine yoğun bir dram var. Göz alıcı kırmızı bir ciltli kapağın altında keyifli bir hikâye okuyacağını düşünen okur, karşılaştığı dramla, ters köşe olmanın etkisiyle farklı duygular yaşayabilir.

Noel arifesi yaklaşmaktadır. Bu aynı zamanda Christian’ın on bir yaşına basacağı gündür. Genellikle, zencefil ve mandalina kokularıyla, ateşte çıtırdayan odunların sesiyle, süslenmiş Noel ağacı ve titreyen mum ışığıyla, yılın en güzel günüdür Noel arifesi. Ama o yıl hiçbir şey eskisi gibi değildir. Christian ve ailesi, Christian’ın artık hayatta olmayan ablası June’un yasını tutmaktadır. Bu yüzden Christian evlerinde kutlama yapılmayacağını düşünür. Derken bir gün, Christian yeni bir arkadaş edinir. Kızıl saçlı, neşeli, deli dolu Hedwig, onu her şeye rağmen evlerine Noel ruhunun uğrayacağına inandırır. Fakat Christian sık sık ziyarete gittiği Hedwig’in evinde tuhaf şeyler olup bittiğini fark eder. Evin etrafında dolaşıp duran o yaşlı adam da kimin nesidir?”

Yaşlı adamın ortaya çıkmasıyla sanki zamanda bir yolculuk ya da zamanlar arası bir yolculuk ya da zamanlar arası bir geçiş yaşıyor okur. Ortaya çıkan bu kafa karışıklığını da sevdim açıkçası. Kitapta çok fazla sinematografik unsurla da karşılaştığımı belirtmeliyim.

Kitabın, anavatanı Norveç’te 250 bin satış rakamına ulaşmış olması, bununla birlikte otuz dile çevrilmiş olması da bir rastlantı olmamalı. Hak ettiği bir başarı olarak nitelendirilebilir. 

“Kardan Kız kardeşim” bizim hâlâ sonbaharı yaşadığımız şu kış mevsiminde kar özlemine de bir merhem olabilir. (Tabii bunu biz İzmirliler için söylemiyorum.)

2023’ün açılış kitabını, 2023’ü uğurlama kitabı da yapabilirim. Belki sonraki yıllarda da aynı dönemde elden geçirebilirim. Yeter ki sağlıklı olalım ve keyifle yaşayalım her yıl bu zamanları. Gerisi bir şekilde halledilir.

edebiyathaber.net (9 Ocak 2023)

Yorum yapın