“Karanlık Bir Hikâye” | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 6, 2024

“Karanlık Bir Hikâye” | Mehmet Özçataloğlu

“Güzel bir gün, yeniden doğuş gibidir!”

“Sınır tanımayan doktorlar” ifadesini sanırım herkes duymuştur. “Savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerle ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu” olarak tanımlanıyor bu ekip. 1999 yılında Nobel Barış Ödülü’ne değer görülmüşler. Bir de “yeryüzü doktorları” var. Bu iki organizasyonun birbirine karıştırılmaması istense de amaç birliğinin var olduğu görülüyor.

Son okuduğum kitapta ise “Ülkesiz doktorlar” kavramıyla tanıştım. Bu ifadeyi okuduğumda aklıma ilk düşen az önce sözünü ettiğim organizasyonlar oldu.

“Ülkesiz doktorlar” Tufan Çapar’ın, Sadık Uygun Yayınları tarafından yayımlanan “Yezuk’un çocukları” adlı kitabında çıktı karşıma.

“Tuna ile Zeynep, Ülkesiz Doktorlar üyesi anne babalarının toplantısı nedeniyle hafta sonunu geçirmek üzere nine ve dedelerinin kent dışındaki dağ evine gelirler. Şiddetli yağmur altında süren yolculuk boyunca Tuna heyecanlı, ablası Zeynep ise sıkıntılıdır. Araç durduğunda, ilk kez geldikleri dağ evine şaşkınlıkla bakarlar. İyi de neden kentten bu kadar uzak ve bir başınadır bu güzelim ev?”

Okur bu sorunun yanıtını arayadursun, babasıyla dedesinin tuhaf konuşmalarına tanıklık eden Tuna’yı ve telefonu kapanan Zeynep’i uzun bir gece beklemektedir. Dedeleri onlara bir hikâye anlatır ve sonunda bir sırrı çözmelerini ister.

Hikâyenin gece ilerlemesinin yanı sıra dedelerinin anlattığının da etkisiyle karanlık bir gecede ilerledim ben de okuma sürecinde. Kitapta yer alan Hasan Karaca çizimlerinin de etkisi var tabii bunda.

 “Yezuk’un Çocukları” iki ayrı hikâyenin birleşmesinden oluşmuş gibi. İlki gerçek olan, Tuna ve Zeynep’in yaşadıkları. İkincisi ise dedenin anlattığı hikâye. Usta Tarbu, İliz, Rorra, Büyücü, Ateş Dağı… Okuru başka bir dünyaya çekip alıyor. Peki, orada bırakıyor mu? Hayır. Çünkü kitap üçlemenin ilk kitabı. “Karanlığın Yolu” ve “Horr’un Şarkısı” olarak devam ediyor. Sadık Uygun Yayınları yakın zamanda okuruyla buluşturacaktır bu kitapları da.

Fantastik hikâyeleri seven 10 yaş ve üzeri çocuklar Yezuk’un Çocukları ile tanışsınlar isterim. Onlara sunduğumuz bu çirkin dünyadan bir miktar uzaklaşmış olurlar böylelikle…

edebiyathaber.net (6 Mayıs 2024)

Yorum yapın