K-POP idolü Blackpink nasıl doğdu? | Burak Soyer

Kasım 20, 2023

K-POP idolü Blackpink nasıl doğdu? | Burak Soyer

Cho Young-Seon’un yazdığı, Seo Young-Hee’nin resimleriyle can verdiği “Ben Blackpink”, dünyaca ünlü K-POP grubu “Blackpink”in doğuşunu konu ediyor. Ayrıca her biri hayallerinin peşinden giden grup üyelerinin azmine, onların şöhret basamaklarını doğru biçimde çıkmasını sağlayan profesyonel ekibin önemine ve özellikle de gençlerin hedeflerinden asla vazgeçmemeleri konusuna değinen kitap, bir başarı öyküsünün yanı sıra o başarıya giden yola rehberlik de ediyor. 

1960’lı yıllarda Kore savaş nedeniyle özellikle ekonomik olarak sıkıntılı günler geçirirken, bu durumun sosyal hayata yansıması daha beter şekilde gerçekleşti. Sanatsal anlamda herhangi bir üretim olmadığı için Koreli gençler mecburen pop müziğe yönelmiş, ondan etkilenmiş ve dinledikleri müzikler de yabancı şarkıların Korece’ye çevrilmiş versiyonlarından oluşmuş. 70’lerde ekonomi geliştikçe üretimde de artış görülürken, müzik de kabuğundan çıkıp kitleler arasında yayılmaya başlamış. Ancak müzisyenler bu kez de hükümetin sansürüne takılmış ve yaratıcı faaliyetleri fazlasıyla kısıtlanmış. Sonraki on yılda düzlüğe çıkan ülkede müzik de Kore’de aktif olarak icra edilip kendine dinleyici bulurken yavaştan kendini bulmaya başlamış. 1990’lı yıllara gelindiğinde ortaya çıkan “Seo Taiji and Boys” sayesinde yerel idoller yaratılmış ve bu günümüze kadar gelerek şimdilerde, tüm dünyada özellikle gençler arasında milyonlarca dinleyiciye, yeni medya sayesinde de izleyiciye ulaşan K-POP’un temelleri atılmış. 

Plak şirketleri, çılgınlık derecesinde hayranlık uyandıran K-POP idollerinin değerini kaybetmemesi, yüksek beklentili dinleyiciyi hüsrana uğratmaması için 2010’dan itibaren yetenekleri keşfedilen ve çıkış yapmaya hazırlanan K-POP sanatçılarını ve grupları her yönden yetiştirmek ve geliştirmek üzere süresi 5 yılı bulan stajyerlik görevini yaptırmışlar. Bu süreç sonrasında çıkan idoller ise çektikleri ceremenin hakkını vererek tüm dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesine ulaşarak idollüklerini birkaç çalışmanın ardından ilan ederek yollarına emin adımlarla devam etmişler. 2016 yılında çıkış yapan  Jisoo, Jennie, Lisa ve Rosé’en oluşan “Blackpink” de işte bu dünyaca ünlü K-POP idollerinden biri. Kendisi de bir besteci olan Cho Young-Seon’un yazdığı, Seo Young-Hee’nin resimlediği, Athica Books yayınlarından Merve Çetinbaş’ın çizdiği “Ben Blackpink”, dünyanın sayılı K-POP gruplarından “Blackpink”in kuruluşunu, yükselişini ve “tahtta oturmaya” nasıl devam ettiğini anlatan bir kitap. 

“Ben Blackpink”, grubun kurulmadan önce, YG Entertainment’ın yeni bir kız grubu kurma amacıyla tüm dünyada düzenlediği ses yarışmalarından seçilen üyelerinin ekibe stajyer olarak dahil olmasıyla başlıyor. YG Entertainment’ta uzun ve meşakkatli geçen bir sürenin ardından ilk stajyer Jennie’nin yanında yine stajyer olarak yeni üyelerle kaynaşmasına ve şirketin başkanının onları yavaştan bir grup olarak kafasında şekillendirmesine odaklanıyor. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra ise başta “Pink Punk” ismiyle anılan grubun, artık “Blackpink”e dönüşmesiyle, tüm dünyayı sarsacak K-POP idolleri ortaya çıkmış oluyor. Bundan sonrasında grup üyelerinin azmi ve YG Entertainment’ın başarılı yönetim stratejisi sayesinde “Blackpink”, 30 Haziran 2016 yılında ilk defa görücü karşısına çıkıyor. Sonrası malum… 

“Ben Blackpink”, sadece bir müzik grubunun başarısına odaklanan bir kitap değil. Aynı zamanda gençleri hayallerinin peşinde gitme konusunda motive eden, hayallerine kavuştuklarında ise karşılarına çıkacak iyi veya kötü olgularla nasıl baş edebileceklerine değinen, bunların yanında da erken yaşta gelen şöhretin doğru yönetilmesindeki başat rollere yer veren bir kitap. 

edebiyathaber.net (20 Kasım 2023)

Yorum yapın