Jozua Douglas’tan yine komik ve nefes kesici, yepyeni bir macera

Aralık 1, 2021

Jozua Douglas’tan yine komik ve nefes kesici, yepyeni bir macera

Jozua Douglas’ın yazdığı, Elly Hees’in resimlediği Korkunç General, 10 ve üzeri yaş grubu için çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hollanda çocuk edebiyatının önemli isimlerinden, daha önce Can Çocuk’tan çıkan Korkunç Yüzme Antrenörü ve Korkunç İkizler‘le tanıdığımız Jozua Douglas’ın inanılmaz komik ve müthiş sevilen serisi Türkiye’de okurla buluşmaya devam ediyor!

Rosa ile Fico sıradan çocuklar değil, Costa Banana’nın başkanı Fernando’nun çocuklarıdır. Başkan Fernando, kendisi öldüğünde yerine geçecek oğlu Fico’ya bir hayli düşkündür fakat kızı Rosa’yı hafife almaktadır. Bir gün Rosa, General Sjasliek’in iktidarı ele geçirip bir savaş başlatacağını öğrenir, fakat kimseyi buna inandıramaz. Rosa kardeşini nihayet ikna ettiğinde ikisi vakit kaybetmeden harekete geçerler. Fakat Korkunç General’i ve savaşı durdurmak mümkün olacak mıdır?

Pablo Fernando, Costa Banana’nın başkanıydı. Costa Banana, Orta Amerika’da yer alan, tropikal iklime sahip, küçük bir ülkeydi. Başkan buradaki her şeyin tek patronuydu. O ne isterse hemen gerçekleşirdi. Hatta bu istekler çılgınca olsa bile.
 
Bazıları Pablo Fernando’nun bir diktatör olduğunu söylüyordu. Ancak o bu görüşe kesinlikle katılmıyordu. Pablo Fernando kendisini bir başkan olarak görmeyi yeğliyordu.
 
Başkanlığı boyunca çok sayıda tuhaf yasa yapmıştı. Ve herkes bu yasalara uymak zorundaydı. Birkaç tanesi şöyleydi:
 
1. Costa Banana’daki bütün çocukların ismi Pablo olmalıydı. Başkana göre, bu dünyanın en güzel ismiydi.
2. Herkes başkandan bahsederken ‘Büyük Dahi Lider’ ya da ‘Büyük Güçlü Adam’ demeliydi. Aslında içerisinde ‘Büyük’ geçtikten sonra gerisi çok önemli değildi.
3. Cumartesi günleri herkes muz çorbası içmeliydi. Tarifini başkanın kendisi bulmuştu ve ona göre bu dünyanın en lezzetli çorbasıydı.
4. Başkanın arabası her zaman önde gitmeliydi. Trafik lambasına denk geldiğinde ışık kendiliğinden yeşile dönmeliydi.
5. Herkes onun Facebook’taki gönderilerini ve iletilerini beğenmeliydi.

Jozua Douglas nehir kıyısında küçücük, mütevazı bir evde doğdu. Büyük büyükbabasının bir zamanlar İskoçya’da devasa bir şatoya sahip, ünlü bir şövalye olduğu düşünüldüğünde bu üzücü. Jozua şimdi Utrecht’te yaşıyor. Bir dönem yazdığı şiirlerle çok sayıda ödül kazandı. Artık yalnızca çocuklar için yazıyor. Kitapları Korkunç Yüzme AntrenörüKorkunç İkizler ve Costa Banana serisi hem inanılmaz komik, hem de müthiş seviliyor. Jozua Douglas Costa Banana serisinin ilk kitabı Korkunç General ile De Pluim Van De Senaat Van De Nederlandse Kinderjury Ödülü’nü kazandı. Bu kitap, DWDD isimli televizyon programında düzenlenen çocuk kitapları panelinde 2015 yılının en iyi çocuk kitaplarından biri olarak gösterildi. Yine aynı panel serinin ikinci kitabı Müthiş Ravi Ravioli‘yi 2016 yılının en iyi çocuk kitaplarından biri olarak seçti. Müthiş Ravi Ravioli, 2017 yılında De Pluim Van De Senaat Ödülü’nü aldı. Jozua, Korkunç Yüzme Antrenörü ile Hotze de Roos Ödülü’ne değer görüldü.
 
Yazarın Can Çocuk Yayınları’dan Çıkan Diğer Kitapları:
Korkunç İkizler • Korkunç Yüzme Antrenörü

edebiyathaber.net (1 Aralık 2021)

Yorum yapın