İLEF Evrim Alataş Ödülü Ragıp Zarakolu’nun

Nisan 17, 2012

İLEF Evrim Alataş Ödülü Ragıp Zarakolu’nun

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin bu yıl ikincisini verdiği “Ayrımcılığa Karşı İlef Evrim Alataş Ödülü” yayıncı – yazar Ragıp Zarakolu'nun oldu.

Uzun süre mücadele ettiği hastalık sonucu iki yıl önce aramızdan ayrılan gazeteci Evrim Alataş adına Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin (İLEF) verdiğiv “Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü”ne bu yıl yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu layık görüldü.

Fakültedeki Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde konuşan İLEF Dekanı Prof. Dr. Eser Köker, insanların kimi zaman direnmek için “sessiz kalma” hakları olduğunu söyledi.

Ragıp Zarakolu'nun da bu hakkını kullandığını ifade eden Köker “Bu ödül yaşanan hukuksuzlukları sessizlikle protesto eden Zarakolu içindir” diye konuştu.  

Kandıra Cezaevine bir görüş için giden Zarakolu, ödül törenine gelemedi. Ödülü onun adına kardeşi Ayten Çerçel aldı.

Zarakolu: “Bu ödülü almaktan onur duyuyorum”

Ödül törenine katılan akademisyen ve öğrencilere mesaj yoluyla teşekkür eden Zarakolu, Evrim Alataş adına verilen ödüle layık görülmekten onur duyduğunu belirtti.

“Bırakılmam da tıpkı tutuklanmam gibi benim için beklenmedik bir durum oldu. Yaşadığım olay 'kaza' değil. Rehin alındım. Var olan anormal durumu normalleştirmek için benim gibi rehinler serbest bırakıldı. Benim bırakılmam hukuksuzlukları sona erdirmedi. Diktatöryal yasalar yürürlükte olduğu sürece ve polis devlet olma yolunda adımlar atıldığı sürece ifade özgürlüğü yalandır.”

İLEF öğrencileri adına Zarakolu'na yazılan mektubu okuyan Esma Yılmaz, İLEF öğrencileri olarak, Ragıp Zarakolu'nun yolunu takip edeceklerini söyledi.

“Evrim Alataş ödülünü düşünürken, hayatını insan hakları mücadelesine adamış ve hala bunun mücadelesini veren size vermeyi bir borç bildik” diyen Yılmaz, ayrımcılığın bir suç olduğunu ve bu suça ortak olmayacaklarını dile getirdi.

Aktan: “Evrim yazdıklarıyla cesaret veriyordu”

Ayrımcılığa Karşı derslerin son konuğu olarak törende konuşan gazeteci İrfan Aktan, Evrim Alataş'la nasıl tanıştığını şu sözlerle anlattı:

“2003'te mezun olduğumda, Diyarbakır'a gitmiştim. Evrim'le orada tanıştık. Birlikte Gün Gazetesi'nde çalışıyorduk. Fakat ben Diyarbakır'ın sıcağına dayanamadığım için ayrılmaya karar vermiştim. O gün Evrim'le uzun konuştuk. Bana neden Diyarbakır'da gazetecilik yapılması gerektiğini anlatmıştı.”

Kürtlerin hakları için mücadele eden birçok kişinin, acıdan, trajediden bahsederek bunu yaptığını ifade eden Aktan, Evrim Alataş'ın Kürtleri trajedileriyle haklı çıkarmaya çalışmadığını söyledi. 

“O yazdıklarıyla insana cesaret veriyordu. Kürt meselesini 'mağduriyet diline' hapsetmeden anlatıyordu. Kürt meselesini onun bakış acısıyla ele alan yeni hakikat anlatıcıları çoğalırsa Kürt meselesi 'anlaşılmaz' olarak görülmeyecektir.”

Ödülün İlki Yıldırım Türker'indi

Ayrımcılık konusunda duyarlı, sıradanlaşıp doğallaşan ve görünmezleşen ayrımcılığı görünür kılan, bu konuda yeni ve farklı bakış açıları geliştiren, ayrımcılık karşıtı bir dil ve toplum tahayyülünün oluşmasına katkıda bulunan medya mensuplarına verilmesi amaçlanan ödülün gecen yılki sahibi Radikal gazetesi yazarı Yıldırım Türker olmuştu. 

edebiyathaber.net (17 Nisan 2012), Kaynak: bianet.org

Yorum yapın