John Berger hayatını kaybetti

Ocak 3, 2017

John Berger hayatını kaybetti

john-berger-4İngiliz yazar, sanat eleştirmeni ve ressam John Berger, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü yazarın ölümünü Twitter’dan duyuran İngiliz oyuncu ve yazar Simon McBurney, “Dinleyici, lenslerin karıştırıcısı, şair, ressam, görücü. Rehberim. Filozof. Arkadaş. John Berger bu sabah bizi terk etti. Şimdi her yerdesin” sözlerini kullandı.

Sanat yaşamına ressam olarak başlayan Berger’in “G.” adlı romanı 1972’de Man Booker Ödülü’nü kazanmıştı. En önemli yapıtlarından “Görme Biçimleri” adlı incelemesini bir sanat eleştirmeni ve ressam olarak kaleme almıştı.

Senaryo, belgesel ve edebiyat alanlarında yapıtları olan yazarın ilk romanı “Zamanımızın Bir Ressamı” 1958’de yayımlandı. Türkçedeki kitapları Agora Kitaplığı, Ayrıntı Yayınları, İletişim Yayınları, YKY ve Metis Yayınları tarafından yayımlandı.

John Berger kimdir?

John Berger 1926’da Londra’da doğdu. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olan Berger, ayrıca senaryo yazarı, romancı, belgesel yazarı ve ressam olarak da tanınıyor. 1940’ların sonunda Londra’da çeşitli galerilerde sergiler açtı. Bu dönemde Komünist Partisi ile yakın ilişki kurdu, sol-kanat haftalık dergi Tribune için makaleler yazdı. 1948-55 yılları arasında resim öğretirken sanat eleştirmeni oldu ve 1951’den itibaren New Statesman için on yıl boyunca sanat eleştirileri yazdı. İlk romanı 1958’de yayımlanan Zamanımızın Bir Ressamı’dır. Romanı G. ile 1972 yılında Booker ödülünü almıştır.

Kitapları

Görme Duyusu, Kıyıdaki Adam, Şiirin Saati, Anlatmanın Başka Bir Biçimi, Karatakt, Domuz Toprak, Gökyüzü Mavi Siyah, Leylak ve Barlak, Talihli Bir Adam, Bir Zamanlar Europa’da, Duman, Yedinci Adam, Sanat ve Devrim, Görme Biçimleri, G., Ve Yüzlerimiz, Kalbim, Fotoğraflar Kadar Kısa Ömürlü, O Ana Adanmış, Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı, Düğüne, Fotokopiler, 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus, Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar, Kral, Buluştuğumuz Yer Burası, A’dan X’e, Kıymetini Bil Herşeyin, Bento’nun Eskiz Defteri.

edebiyathaber.net (3 Ocak 2017)

Yorum yapın