Jane Austen’dan muzip bir kısa roman

Aralık 16, 2022

Jane Austen’dan muzip bir kısa roman

Jane Austen’ın “Lady Susan” adlı romanı, Suat Ertüzün çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mektup formunda yazılan ve yazarın ölümünden yıllar sonra, 1871 yılında basılan Lady Susan, Can Yayınları’nın Kısa Klasikler dizisindeki yerini alıyor. 

Jane Austen heyecan verici bu küçük romanında, son âna kadar izini belli etmeksizin, yazışmalar üzerinden karakterleri ve olayları anlamaya bırakır okuru. Yirmilerinin başında yazdığı Lady Susan‘da Austen kalıplaşmış romantik eserlerin kurallarını bozar ve kadın karakterine olayların akışını değiştirme gücü verir.
 
Bir skandaldan diğerine konu olan otuzlarındaki güzel, kurnaz ve flörtöz dul Lady Susan, kafasında kızı Frederica ve kendisi için önemli gelecek planlarıyla, ölen eşinin kardeşi Mr. Vernon ve eşi Mrs. Vernon’ı Churchill’deki evlerinde ziyaret eder. Bu ziyareti endişe uyandıran öngörülerle bekleyen Mrs. Vernon bu planların gerçekleştirilmesini zorlaştıracaktır. Biri erdem, diğeri kurnazlık timsali iki kadının mektuplar aracılığıyla aktardıkları düşüncelerse Austen’ın belki de en muzip ve keyifli eserine dönüşür.  

#kısaklasikler #ingilizklasikleri #mektuproman #evlilik #flört #annelik #arkadaşlık

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 96
Fiyat: 30,00 TL

Jane Austen’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Aşk ve Gurur, 2007
Emma, 2007
Mansfield Park, 2008
Evlilik, 2020
Northanger Manastırı, 2022

JANE AUSTEN, 1775’te İngiltere’de, Steventon’ın Hampshire kasabasında doğdu. Reading’deki Manastır Okulu’na gönderilen Jane, daha sonra eğitimini evde sürdürdü. Günün toplumsal ve siyasal olaylarından uzak, sıradan bir yaşam sürdü. Romanlarında işlediği yerler, karakterler ve konular, çevresindeki küçük toprak sahipleri ve taşralı din adamlarına özgü, köyden, komşulardan, taşra yaşamından oluşan bu dünyadan alınmaydı. Austen’ın ilk romanı Sağduyu ve Duyarlık 1811’de yayımlandı. Bunu 1813’te Aşk ve Gurur, 1814’te Mansfield Park, 1815’te Emma, ölümünden sonra 1817’de Northanger Manastırı izledi. Austen, 1817’de sağlığı iyice bozulduğu için son yapıtı Sanditon’u yarım bırakmak zorunda kaldı. 18 Temmuz 1817’de öldü ve Winchester Katedrali mezarlığına gömüldü.
 
SUAT ERTÜZÜN, 1971’de Hollanda’da doğdu. İlkokulu Hollan­da’da, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 1996’da bitirdi. Bir süre bankacılık ve turizm sektöründe çalıştıktan sonra çevirmenlik yapma­ya başladı. Oscar Wilde, Kiran Desai, J.M. Coetzee, Rudolfo Anaya, Julia Glass, John Hughes, Sybille Bedford, John Banville, Patricia Highsmith, Stephen Greenblatt, Aimee Bender, V.S. Naipaul gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandırdı.

edebiyathaber.net (16 Aralık 2022)

Yorum yapın