James Baldwin’den ırkçılığa karşı başkaldırı: “Ben Senin Zencin Değilim”

Haziran 16, 2020

James Baldwin’den ırkçılığa karşı başkaldırı: “Ben Senin Zencin Değilim”

Raoul Peck’in James Baldwin’in yazdıklarından derlediği “Ben Senin Zencin Değilim”, Sevin Okyay çevirisiyle Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazdıklarında ve yaşamında ırk ayrımcılığına karşı tutumu ve insan hakları savunuculuğuyla tanınan usta yazar James Baldwin’in kaleminden ABD’deki ırkçılığa karşı bir başkaldırı metni.

Dünyada herhangi bir beyaz adam ‘bana ya özgürlük ya ölüm verin,’ deyince bütün beyaz dünya alkışlıyor. Siyah bir adam tamamen, kelimesi kelimesine aynı şeyi söyleyince, suçlu olduğuna hükmediliyor ve suçlu muamelesi görüyor ve bu pis zenciden örnek oluşturmak için mümkün olan her şey yapılıyor ki bir daha onun gibisi çıkmasın.

***

Amerika’daki homofobi ve ırk ayrımcılığı kendisi için dayanılmaz boyuta gelince Paris’te yaşamak zorunda kalan James Baldwin, yıllar sonra köklerine Harlem’e dönünce bir kitap üzerinde çalışmaya başlar. Henüz 40’ını göremeden ölen üç arkadaşına, Malcolm X, Medgar Evers ve Martin Luther King Jr.’a ilişkin bir metin olacaktır bu. ‘Doğal olarak’ ABD’deki siyahlara karşı yürütülen ırkçılığın, politik ve sosyal ayrımcılığın tarihçesi gibi olacak Remember This House adlı romanını asla bitiremeyecektir Baldwin. Ancak ardında 30 sayfalık notlar bırakacaktır…

Yıllar sonra bu tereke üzerinde çalışan yönetmen Raoul Peck’in başka belge ve metinleri bir araya getirerek derlediği BEN SENİN ZENCİN DEĞİLİM, Baldwin’in kendi hayatından anlar, tanıklıklar ve diğer tarihsel sahnelerle ABD’deki siyahlara yönelik ırkçılığa karşı ‘kült’ bir başkaldırı metni!

Arka Kapak’tan

“Amerika’da zencinin hikâyesi

Amerika’nın hikâyesidir.

Hoş bir hikâye değildir.”

Malcolm X, Martin Luther King Jr. ve Medgar Evers. Amerika’daki siyahi mücadelenin üç sembol ismi. Üçü de 40 yaşını görmeden öldürüldüler… Birbirinden farklı yöntem ve üsluplarla Amerika’daki ırkçılığa karşı mücadele eden bu üç “siyah adam”ın ortak arkadaşıydı James Baldwin.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2020)

Yorum yapın