The Guardian’ın seçtiği yılın en iyi bilimkurgusu: “Sonsuz Ayrıntı”

Mart 18, 2021

The Guardian’ın seçtiği yılın en iyi bilimkurgusu: “Sonsuz Ayrıntı”

Tim Maughan’ın “Sonsuz Ayrıntı” adlı romanı, Merve Özcan çevirisiyle The Roman Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Okurken soluk almayı bile unutturan,  2020 Locus Magazine en iyi roman ödülü adaylığı ve The Guardian’ın yılın en iyi bilimkurgu kitabı seçilen “Sonsuz Ayrıntı” The Roman Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşuyor.

Bilimkurgu sevenlerin zihninde taht kurmuş ödüllü yazar Tim Maughan’ın  “Sonsuz Ayrıntı” romanı raflarda yerini aldı. Kitap,  “Öncesi” ve “Sonrası” olarak iki bölümden oluşuyor, internetin tamamen çöküşünün öncesinde ve sonrasında yaşananlar anlatılıyor. Öncesi: Bristol’ün merkezinde, dünyanın geri kalanını pençesine alan her tür gözetimden, büyük veri bağımlılığından ve şirketler tarafından desteklenen, küresel egemenliğe yönelik tutkulardan uzakta kalmayı başaran, dijital anlamda hiç kimseye ait olmayan topraklar olan Croft yer alıyordu. Croft son on yıl içinde, yaratıcı karşı kültürün merkezi haline gelmişti ama sınırlarından başlayarak yıpranıyordu. Sonrası: Anonim bir siber-terör saldırısı internetin tamamen kapanmasına neden olur. Küresel ticaret, seyahat ve iletişim çöker, modern yaşamı tanımlayan lüksler artık az bulunur hale gelir. Croft’ta, kayıpları ile bağlantı kurmayı uman yaslı aileler, öldüğü varsayılan kişilerle ilgili görülere sahip olan Mary’yi aramaktadırlar. Peki Mary gerçekten böylesine bir “görü” yeteneğine sahip midir yoksa Croft’un karaborsasını kendi çöplüğü gibi işleten Grids gibi sadece hayatta kalmaya mı çalışmaktadır?

Her paragraf nefes nefese heyecan dolu

Okurken soluk almayı bile unutturan, 2020 Locus Magazine en iyi roman ödülü adaylığı ve The Guardian’ın yılın en iyi bilimkurgu kitabı seçilen “Sonsuz Ayrıntı”nın yazarı Tim Maughan; sahte haberler, bireysel gizliliğin ortadan kalkması ve internetin çöküşü sonrası ortaya çıkan dünyanın tekinsiz bir portresini çizerken şimdiye kadar hayal edilemeyeni gerçek kılıyor. Sonsuz Ayrıntı’nın her paragrafı nefes nefese okunuyor, kitap bittiğinde okuyucu içine girdiği dünyadan uzun süre kurtulamıyor.

edebiyathaber.net (18 Mart 2021)

Yorum yapın