İşte, yazmak konulu 16 film!

Ocak 30, 2023

İşte, yazmak konulu 16 film!

Yazarak nefes alan insanların hikâyelerinin anlatıldığı, yazmayı hayatın en temel şeyi olarak görenlerin hayatlarının anlatıldığı farklı konulardaki filmler bizi bir şeyler karalamaya itebilir ya da okumaya daha fazla heves ettirebilir.

İşte yazmak konulu 16 film:

1-Quills/Düşlerin Efendisi – 2000

Başrollerini Kate Winslet, Michael Caine ve Geoffrey Rush’ın paylaştığı film, Marquis De Sade’nin son yıllarını anlatır. Filmde ahlakın ne denli göreceli bir kavram olduğu ve ikiyüzlülüğün inkar edilen bir insan doğası olduğu anlatılır.

2-Stranger Than Fiction/Lütfen Beni Öldürme – 2006

Hayatının başka bir kişi tarafından yönetildiğini fark eden Harold Crick’in hayatını değiştirmek için girdiği çabanın hikayesini anlatan film fantastik komedi türündedir.

3-Adaptation/Tersyüz – 2002

Film, filmin kendisinin yazılma sürecini anlatmaktadır. Senaryosunun Charlie Kaufman yazdığı filmin başrollerinde Nicoles Cage ve Meryl Streep bulunmakta.

4-Anonymous/Anonim – 2011

William Shakespeare’ın sandığınız Shakespeare olduğuna emin misiniz?

5-Dans La Maison/Evde – 2012

Arkadaşının ailesine dahil olmaya çalışan genç bir çocuğun yarattığı dünya ile öğretmeninin de bu dünyaya dahil olmasıyla sürekli değişen bir hikayenin yazılışı anlatılmaktadır.

6-Midnight In Paris/Paris’te Gece Yarısı – 2011

Her insan kendinden önce yaşanmış zamanlara dönmek ister. Bir yazarın Paris sokaklarındaki düşleri ile Woody Allen’in romantik dilinin birleşimi.

7-Ruby Sparks/Hayalimdeki Aşk – 2012

Genç ve ödüllü yazar Calvin Weir-Fields’in yeni kitabını yazarken yarattığı genç kadın Ruby, hiç beklenmedik bir şekilde yazarın hayatına dahil olur.

8-The Hours/Saatler – 2002

Saatler’de bir yazar, bir okuyucu, bir karakter üzerine kurulu bir kitabın, filme dengeli biçimde aktarımını izliyoruz. Başrollerinde Nicole Kidman, Merly Streep ve Julianne Moore bulunmaktadır.

9-The Ghost Writer/Hayalet Yazar – 2010

Film, Roman Polanski‘nin yönettiği 2010 yapımı politik gerilim türündedir. The Ghost Writer, Robert Harris‘in The Ghost isimli romanından Polanski ve Harris ile birlikte senaryoya uyarlanmıştır.

10-Deconstructing Harry/Yaramaz Harry – 1997

Woody Allen’ın yazıp yönettiğ film, New York’lu bir yazar olan Harry’in bir sonraki kitabına başlamak için ilham duyamayışının ve içinde çektiği sıkıntıların hikayesi anlatılır.

11-Sylvia – 2003

Amerikalı şair ve yazar Sylvia Plath’ın hayatının anlatıldığı film dram türündedir ve filmde S. Plath’ı Gwyneth Paltrow canlandırmaktadır.

12-Barton Fink – 1991

Barton Fink, Coen Kardeşler‘in yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 1991 ABD yapımı film. 1941 yılında geçen filmin başrollerinde, Hollywood‘taki bir film stüdyosu için senaryo yazmak üzere işe alınan New York’lu oyun yazarını canlandıran John Turturro ile yazarın kalmakta olduğu harap durumdaki Hotel Earle’de yan komşusu olan sigorta satıcısını canlandıran John Goodman yer alır.

13-The Words/Çalıntı Hayat – 2012

Rory Jansen yayınlanan ilk kitabıyla dünyaca ünlü başarılı bir yazar konumundadır. Her şey yolundayken yıllar sonra hayatına gizemli bir adam girer ve sebebi çok şaşırtıcıdır.

14-Misery/Ölüm Kitabı – 1990

Arabası ile kaza yapan bir yazarın, bir hemşire tarafından bulunup yardım için evine götürülmesi sonucu aralarında hiç beklenmedik sohbetlerin gelişiminin konu alındığı film Stephen King’in gerilim türündeki kitabının uyarlamasıdır.

15-Chinese Coffee/Çin Kahvesi – 2000

Harry mücadeleci bir yazardır ve yaşamını kovulmadan önce kapıcı olarak sürdürmektedir. Zar zor yazmakta ve maddi açıdan çok umutsuz olan Harry, bir gün eski arkadaşının yanına borcunu geri almak için ziyarete gider.

16-Secret Window/Gizli Pencere – 2004

Acı verici bir boşanmanın ortasında olan Morty Rainey’nin tüm enerjisini bu durum yok etmiştir. Yaratıcılığını kaybeden Morty tek satır bile yazamaz hale gelmiştir. Kendisini çok kötü hisseden Morty, bir gün hayal gücünü etkileyecek bir olayla karşı karşıya gelir.

edebiyathaber.net 

Yorum yapın