İşte, izlenmesi gereken tarihi filmler!

Şubat 12, 2023

İşte, izlenmesi gereken tarihi filmler!

Oggusto, sinema tarihine damgasını vuran tarihi filmleri derledi. İşte, o liste.

Braveheart, Cesur Yürek

Sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen Braveheart, 13’üncü yüzyılda İskoçya’da verilen bağımsızlık mücadelesini konu alıyor. Ailesini İskoçya’nın bağımsızlığı uğruna kaybeden William Wallace, eşlerinin evlendikten sonraki ilk geceyi İngiliz soylularıyla geçirmesine karşı gelerek isyanın adımlarını atar. Gerçek hikâyeden alınan konuya kurgular eklenerek hazırlanan senaryoya Mel Gibson başta olmak üzere tüm oyuncuların başarısı da eklenince su gibi akan bir filme dönüşüyor.

Gladiator, Gladyatör

Başrolünde Russell Crowe’un olduğu Ridley Scott’ın beş Oscar ödüllü efsanevi filmi Gladiator’de eski bir Romalı generalin zorba güçlere karşı mücadelesi konu alınıyor. General Maximus, onu köleliğe mahkum eden İmparator Commodous’tan intikam almak için geri dönüyor ve gladyatör arenasında işler kızışıyor. M.S. 2’nci yüzyılda, Roma İmparatorluğu’nda geçen film etkileyici sahneleriyle akıllarda kalan tarihi filmlerden.

Fury

Afişinde ‘Savaş asla sessiz bitmez’ yazan Fury, İkinci Dünya Savaşı’nı yaşayan askerlerin gerçek hikâyeleriyle oluşturulmuş. Evlerine dönmek üzere yola çıkan askerlerini düşmandan koruyarak Almanya’dan ayrılmaya çalışan tank komutanı Dan’in işi hiç de kolay olmayacaktır. Askerlerin Almanya’dan ayrılmadan önceki son 24 saatini konu alan film heyecanlı anlarla dolu.

Lincoln


Yönetmenliğini Steven Spielberg’ün yaptığı tarihi filmin iki dalda Oscar ödülü var. Amerikan İç Savaşı yıllarında geçen film, Amerika’nın 16’ncı başkanı olan Abraham Lincoln’un ülkesi için nasıl çabaladığını konu alıyor. Bir yandan ülkenin içinde bulunduğu durumu düzeltmeye çalışan başkan bir yandan da kölelik sisteminin kalkması için elinden geleni yapacaktır. 

Munich, Münih

1972 yılında Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Olimpiyatlarda yaşanan -Kara Eylül olarak da bilinen- katliamı konu alan film birçok etkileyici sahne içeriyor. Daniel Craig ve Eric Bana’nın başrolünde olduğu, Steven Spielberg’ün yönettiği film beş dalda Oscar’a aday olsa da heykelcik kazanamadı.

Marie Antoinette

Sofia Coppola’nın yazıp yönettiği Kirsten Dunst’ın başrolünde olduğu film efsane kraliçe Marie Antoinette’in hayatının öne çıkmayan yanlarına odaklanıyor. Kraliçenin nişanlanmasıyla başlayan filmin en güzel yanlarından biri hiç şüphesiz Oscar kazanmasını sağlayan dönem kostümleri. Marie Antoinette’i idama götüren lüks yaşamının yanı sıra onun bakışıyla hayatın nasıl olduğu farklı açılarla filmde ele alınıyor.

Pearl Harbor

Japon hava kuvvetlerinin Hawaii’deki Amerika üssüne yaptığı baskını ve böylece Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’na girmesi Pearl Harbor’da anlatılıyor. Tarihi filmin senaryosu ise savaştan önce de arkadaş olan iki askeri pilot ve onların aşk hayatları üzerinden şekillendirilmiş.

Troy, Truva

Tarihte antik çağlara gitmek istiyorsanız Truva filmini seçebilirsiniz. Brad Pitt’in Aşil, Diane Kruger’ın Truvalı Helen, Orlando Bloom’un Paris olarak rol aldığı film Homeros’ın İlyada eserinde geçen Truva Savaşı’nı konu alıyor. Truva ve Sparta arasında çıkan savaşta Truva şehrini ele geçirmek hiç de kolay olmayacaktır.

The Trial of the Chicago 7, Şikago Yedilisi’nin Yargılanması

Netflix yapımı olan The Trial of the Chicago 7, Amerikalılar için hâlâ büyük bir tartışma konusu olan Vietnam Savaşı yıllarında geçiyor. Filmde 1968 yılında Chicago’da bir parkta şarkı söyleyerek savaş karşıtı gösteri yapmayı planlayan bir grup protestocunun başına gelenler anlatılıyor. Polisin müdahalesiyle basit bir gösterinin nasıl büyüdüğünü ve göz altına alınan kişilerin hukuk karşısında nasıl farklı gösterildiği anlatan yakın tarih filmi kesinlikle izlenmeli.

Suffragette, Diren!


Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep’i bir araya getiren film kadınların seçme hakkı için verilen gerçek tarihi mücadeleyi konu alıyor. Filmi izlerken sadece 1900’lerin başına gitmekle kalmıyorsunuz. Kadın hakları için verilecek daha çok mücadele olduğunu da filmle birlikte izliyorsunuz.

Apollo 13

Tarih daha çok başarıyla biten uzay yolculuklarını öne çıkarsa da her hikâye mutlu sonla bitmiyor. Tom Hanks’in başrolünde olduğu Apollo 13 de başarısız olan ama NASA tarihinde önemli iz bırakan uzay yolculuklarından birini konu alıyor. Fırlatmadan bir süre sonra oksijen tankları patlayan astronotlar hayatlarını kurtarmak için onlarca kritik karar vermek zorundadır.S

12 Years a Slave, 12 Yıllık Esaret

Siyahilerin hala elde etmeye çalıştıkları haklarını konu alan film kaçırılarak köle yapılan bir adamın kurtulma hikâyesini anlatıyor. Sıradan ve kendi halinde biriyken dolandırılarak kaçırılan Solomon yeniden özgürlüğüne kavuşmak için hiç yılmadan mücadele verecektir.

Selma, Özgürlük Yürüyüşü

Siyahilerin kendilerini Amerika halkına ve hükümetine kabul ettirme yıllarını konu alan tarihi filmlerden biri de Selma. 1965 yılında, Martin Luther King öncülüğünde düzenlenen yürüyüşler sayesinde seçme hakkı kazanan siyahilerin hikâyesinde çok sayıda tanıdık yüz rol alıyor.

The Last Samurai, Son Samuray

Samurayların gizemli yaşamına gitmek isterseniz bu filmi görmelisiniz. 19’uncu yüzyılın sonlarında Japon askerleri eğitmek için davet edilen Amerikalı yüzbaşı Samuraylar tarafından esir alınır. Samurayların öldürmediği yüzbaşı zamanla onların kültürünü, savaş sanatını öğrenir ve onlara hayranlık beslemeye başlar. Tarafını seçmekse bir hayli zor olacaktır.

The Danish Girl, Danimarkalı Kız

1920’li yıllarda Danimarka’da geçen film dokunaklı ve hassas sahneler içeriyor. Gerda ve Einar’ın evliliği Einar’ın kendini kadın gibi hissettiğini söylemesiyle bir anda değişir. The Danish Girl, Einar’ın operasyonla cinsiyet değiştirmesinde ve Lili olmasındaki geçirdiği her süreci Eddie Redmayne’ın mükemmel oyunculuğu ile anlatıyor.

The Water Diviner, Son Umut

Oyuncu kadrosunda Cem Yılmaz ve yılmaz Erdoğan’ın da olduğu The Water Diviner Çanakkale Savaşı’na Avustralyalı bir babanın gözünden bakıyor. Üç oğlunu da savaşa gönderen baba Connor (Russell Crowe) oğullarının nerede olduğunu bulmak için önce İstanbul’a sonra da Gelibolu’ya gider. Onu bekleyen manzara ise umduğundan çok daha farklıdır.

Ayla

Savaş için Kore’ye giden astsubay Süleyman, yıkık şehirde yetim kalan küçük kızı himayesine alır. Adını Ayla koyduğu küçük kızı dönerken Türkiye’ye getirmek istese de Kore yetkililer buna izin vermez ve zor da olsa ayrılırlar. Gelecek yıllarda buluşma hayalleri kursalar da bu ihtimalin gerçekleşmesi çok zordur.

The Pianist, Piyanist

Nazi’lerin işgali sırasında şans eseri toplama kampına alınmayan piyanist Wladyslaw Szpilman’ın hikâyesi, izleyen herkesi derinden etkileyen bir film. En iyi aktör, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında üç Oscar’a sahip filmde, piyanistin nasıl bir yaşam mücadelesi verdiğini ve o dramatik anları izlerken etkilenmemek imkansız.

Saving Private Ryan, Er Ryan’ı Kurtarmak

Kazandığı beş Oscar ile başarısını kanıtlayan 1998 yapımı film hâlâ sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. İkinci Dünya Savaşı’nda üç oğlunu kaybeden ve bir oğlu da Normandiya’da cephede olan annenin isteği başkan tarafından kabul edilir ve oğlunun evine geri getirilmesi için emir verilir. Sekiz askerin görevlendirilerek tehlikeli topraklarda er Ryan’ı arama hikâyesi herkesin görmesi gerene bir yapım.

Kaynak: Oggusto.com

Yorum yapın