İşte, sonbahara adapte olmanın 5 yolu

Eylül 29, 2020

İşte, sonbahara adapte olmanın 5 yolu

Oggusto, sonbahara adapte olmanın 5 yoluna yer verdi.

Düzenli ve sağlıklı beslenin

Bilim insanlarının yıllar boyu gözler önüne serdiği sonuçlara göre mevsim geçişlerinde birçok kişi, tatlı ve bol karbonhidratlı yiyecekler tüketerek kendini daha iyi hissetmeye çalışıyor. Elbette tüketim sonrasında anlık bir enerji artışı yaşanabilir ancak ne yazık ki kısa süren bu enerji kalori olarak geri dönüyor. Bu yüzden mevsim geçişlerinde daha çok vitamin ve protein bazlı beslendiğiniz takdirde hem fiziki hem de ruh sağlığınızı korurken, diğer yandan hem beslenmenizi hem de kendinizi sonbahara rahatlıkla adapte edebilirsiniz.

Meditasyona başlayın

Güneşin daha erken batmaya ve havalara hafif bir esintinin eşlik etmeye başladığı bu günlerde, bir Brother gibi aynı rutinde yaşamaya devam ediyor olsanız bile daha yorgun ve rehavete kapılmış hissetmeniz normal. Ancak tatil sonrası hem işe hem de sonbahara aynı anda merhaba demek daha yorucu hissettirebilir. Bu durumlarda yorgunluk ve rehavetle birlikte yaşanan sonbahara adaptasyon sorununa en şifalı yöntemlerden biri meditasyon yapmak. Yoğun tempo içerisinde geçen bir günün ardından eve geldiğinizde, kendinizi yorgun hissediyorsanız son zamanlarda stres ve kaygı bozukluğu konusunda da oldukça etkili olan Yoga yapmayı deneyin. Yapılan araştırmalara göre meditasyon sırasında uygulanan nefes egzersizleri, sinirleri yumuşatıyor ve vücutta biriken negatif enerjiyi dışarı atıyor. Üstelik bunun için Youtube’dan “Başlangıç Yogası” başlıklı videolardan yardım alarak, evde tek bir nefesle bile huzuru yakalayabilir veya dilerseniz yoga stüdyolarında da meditasyonun iyileştirici ve motive edici gücünden yararlanabilirsiniz.

Sonbahara özel bir seyahat rotası çizin

Her mevsimin sunduğu güzellikler birbiriyle kıyaslanamayacak kadar eşsiz, yaşattığı deneyimler ise bir o kadar benzersiz. Ancak yazın stresi baskılayan muhteşem üçlüsü deniz, kum ve güneş hayatımızdaki etkisini yitirdikçe, sonbaharla birlikte en çok hissedilen şey üzeri deniz kum ve güneşle örtülmüş olan stres oluyor. Bunun için yapılabilecek en doğru ve motive edici şey ise yazın güzelliklerine odaklanıldığı gibi sonbaharın da güzelliklerine odaklanmak! Stresli iş hayatından ya da günlük koşuşturmadan birazcık olsun uzaklaşmak enerjinizi yenilemeye yeteceği için şimdiden sonbaharda gezilecek yerlerin bir listesini çıkarabilir, hafta sonu için bile olsa kendinize kısa ama kaliteli bir tatil planlayabilirsiniz. Bu kaçamak ruh halinizi anında değiştirecek ve sizi kış aylarına da hazırlayacaktır. Vakit bulduğu her zaman kendini seyahat etmeye, yeni yerler denemeye adayan Brother’lar gibi seyahat sizin için bir tutkuysa, sonbaharda bir yere gitmeyi ihmal etmeyin.

Aromaterapi ile kendinize vakit ayırın ve rahatlayın

Aromaterapi yağları, beyinde ruh halini kontrol eden bölgeye ulaşarak, kişiyi rahatlatıyor; ağrısını, kaygısını ve stresini azaltıyor. Yorgunluğunuzu azaltmak, günün stresini üzerinizden atmak için siz de yatmadan önce banyonuza birkaç damla aromaterapi yağı dökün. Ilık bir suyla duş aldığınızda yağın esans kokusunun her yeri sardığınız ve birkaç dakika içinde kendinizi daha rahat hissedeceğinizi göreceksiniz. 2015 yılında Doğal Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre özellikle de kavak ağacından elde edilen uçucu yağlar, depresif bozukluklara yardımcı oluyor.

Bağışıklığınızı D vitamini ile destekleyin

Amerikan “Medical Hypotheses (Tıbbi Hipotezler)” dergisinin yaptığı araştırmada, D vitamini düzeyleri düşük olan kişiler olumsuz ruh hallerine daha fazla eğilim gösteriyor. Bir başka tıbbi dergi Nutrients’ın yayınladığı çalışmada ise D vitamini takviyesi alan kişilerin depresyondan bile belirgin bir şekilde kurtulduğunu gösterdi. Diğer yandan Coronavirüs’ten korunma konusunda da son derece etkili olan D vitamini özellikle içinde bulunduğumuz dönemde çok büyük öneme sahip. Bu yüzden D vitamini seviyenizi test ettirmek ve doğru kullanmak için mutlaka doktorunuza başvurun.

edebiyathaber.net (29 Eylül 2020)

Yorum yapın