Umur Talu’dan “Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları”

Eylül 29, 2020

Umur Talu’dan “Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları”

Umur Talu’nun “Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları” adlı kitabı Literatür Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Belki… Biraz nefes alabildiklerinde, sağlık çalışanları da kendi tarihi yolculuklarına dair izler bulabilirler…

Belki… İnsanlığın salgın macerası bugüne, geleceğe dair küçük pencereler açar…

Gazeteci yazar Umur Talu’nun yeni kitabı Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları, Literatür tarafından yayımlandı. Senin Adın Corona Olsun, yaşanmış hayat ve salgın hikâyeleriyle günümüze ışık tutarken sınırların, milliyetlerin ve kuşakların ötesinde hepimizin bir diğerimize nasıl “bağlı” olduğumuzu da anlatıyor. Birbirini kovalayan, birbirinin içine geçiveren çarpıcı öykülerden oluşan kitap; bir gazetecinin salgınlar, yüzyıllar, insanlar arasındaki bağlantıları merakla arayarak olayları, kişileri bir diğeriyle buluşturduğu bir yolculuk sunuyor.

Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları, Umur Talu’nun “Ülkemizde salgına karşı ‘ön cephe’de ve her cephede mücadele ederken yitirdiklerimizle birlikte, tüm ülkelerden her yaş, her cins, her ırktan bütün kayıplarımızın anısına; mücadeleyi sürdürenlere saygıyla” notuyla okurlara ulaşıyor.

Balkan Savaşı’ndan İspanya İç Savaşı’na, Cemil Topuzlu’nun oğlu Mehmet Topuzlu’dan ABD’de öldürülen George Floyd’a, Marx’tan Freud, Kafka, Mustafa Kemal, Wilson, Troçki, Abdülhamid, Pasteur, Koch gibi isimlere uzanarak geçmişten günümüze insanlığın salgın maceralarını anlatan Senin Adın Corona Olsun, tarihin tarihte kalmadığını, bilgilerin değişip ezberlerin bozulduğunu gözler önüne seriyor.

Tarihten kopardığı sayfaları yeni bir bakış açısıyla, başka başka şekillerde birleştiren Umur Talu’nun sunduğu öykülerde umut ve umutsuzluklar, hayaller ve hayal kırıklıkları, korku ve cesaret, iyi ile kötü, çaresizlik ile çözüm, teslimiyet ile mücadele de iç içe geçiyor. Kitapta insanlık için hayatlarını ortaya koyanlar ve hayatlara mal olan insanlar birlikte yer alıyor. Senin Adın Corona Olsun’unbaşrolünde ise “tarih yapıcı” olarak salgınlar ve hastalıklar var. Bazen, milyonları yok eden ya da hayatta kalan milyonların da kaderini etkileyen salgınlar; bazen bir tek kişinin ölmesi veya kurtulmasıyla tarihin akışının değişmesine sebep olmuş hastalıklar…

Senin Adın Corona Olsun’da okura ulaşan yaşanmış hayatlar ve salgın hikâyeleri, sınırların, milliyetlerin, kuşakların ötesinde hepimizin bir diğerimize nasıl “bağlı” olduğumuzu da anlatıyor. “Bağımlılık” vurgusuyla insanlığın, birbirinin kaderini iyi veya kötü şekilde belirlediğine değinen Umur Talu, küresel bir felâkette bile global dayanışma ve paylaşımın idrak edilememesine de dikkat çekiyor.

Umur Talu’nun Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları adlı yeni kitabı, Literatür etiketiyle raflarda ve online satış kanallarında yerini aldı.

UMUR TALU HAKKINDA

İlk, orta, liseyi Galatasaray Lisesi’nde yatılı okudu. 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi’den mezun oldu. Üniversite döneminde Demiryolu İşçileri Sendikası ve Marmara Boğazları Belediyeler Birliği’nde çalıştı. Günaydıngazetesinde başladığı gazeteciliği Güneş, Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet, tekrar Milliyet, Star, Sabah, Habertürk’te sürdürdü. Muhabirlik, ekonomi servisi yönetmenliği, yazı işleri müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı, kısa süre Paris temsilciliği yaptı. Medyakronikbaşta, çok sayıda web sitesi ile dergide makaleleri yer aldı. Birkaç dönem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’na seçildi, başkan yardımcılığında bulundu. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim fakültelerinde ders verdi. Türkiye medyasında “ombuds-man”lık kurumunun kurulmasını gerçekleştirdi. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni hazırladı.

Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü, iki kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Köşe Yazısı Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü başta olmak üzere, çeşitli mesleki ödülleri var. Aynı yıl, üç farklı gazetecilik örgütünden köşe yazarı ödülü aldı. Uçuran Bey Postanesi (Milliyet), Dipsiz Medya (İletişim), Bedelli Gazetecilik (Everest) kitapları yayınlandı. Bodrum: Yüzyıllık Yolculuk, Kadınımızın Hatıra Defteri gibi belgesellerde metin yazarlığı yaptı.

edebiyathaber.net (29 Eylül 2020)

Yorum yapın