İşte, Leonardo da Vinci hakkında az bilinen 10 şey!

Haziran 28, 2019

İşte, Leonardo da Vinci hakkında az bilinen 10 şey!

Oggusto’dan Bergin Azer, sırlarını hala koruyan Rönesans adamı Leonardo da Vinci’ye dair az bilinen 10 bilgiyi bir araya getirdi: 

1.1502 yılında Da Vinci’nin, Haliç üzerine inşa edilmek üzere 346 metre uzunluktaki köprü tasarımı, Sultan 2. Beyazıt tarafından reddedilir. Bu köprü yapılmış olsaydı, döneminin en uzun köprüsü olarak tarihte yer alacaktı. Köprüyü merak edenler, Oslo yakınlarındaki Aas’ta ahşaptan inşa edilmişi üzerinde yürüyebilir.

2.Farklı alanlara ilgi duyması ve aslında resim yapmayı sevmemesi yüzünden, döneminde eserlerini nadiren bitirmesi ile nam salmış. Bunlardan iki örnek, Floransa Uffizi Müzesinde görülebilir: 1472 tarihinde başladığı Annunciation ve 1481 tarihli Adoration of the Magi

3.Sanatçının öldüğü güne kadar “bitti” diyemediği dünyanın en ünlü portresi Mona Lisa üzerinde beş yıldan fazla çalıştığı biliniyor. 1911 yılında Louvre Müzesinden çalınan tablo için tutuklanan Pablo Picasso, klasik Rönesans ile Kübizm arasında ilginç bir bağ oluşmasını sağlamış.

4.Milano’daki Santa Maria delle Grazie manastırının duvarında resmettiği Son Yemek tablosu, Usta’nın en büyük fiyaskosu olarak biliniyor. Yeni fresko tekniğini ilk defa deneyen da Vinci, eseri tamamladıktan hemen sonra bozulmaya başlaması ile alay konusu olmuş.

5.Günümüzde ressam ve mucit olarak tanınan Leonardo da Vinci’nin sadece 20 tablosu biliniyor. Yaptığı işleri listeledikten sonra “resim de yaparım” diyerek, becerileri arasında en azımsadığının güzel sanatlar olduğunu belli ediyor. Diğer ressamların aksine, bilinen tek oto-portresini 60 yaşında resmettiği için gençliğinde neye benzediği de bilinmiyor.

6.Dünyanın en tanınan çizimi Vitruvian Man, çevresindeki dünya ile mükemmel uyum içindeki ideal vücut olarak 1490 yılında çizilmiş. Orijinali Venedik, Gallerie dell’Accademia koleksiyonunda yer alan eser, daha fazla yıpranmaması için nadiren gün yüzüne çıkabiliyor.

7.Avrupa dışında bulunan tek 72 sayfalık Codex Leicester, Bill Gates tarafından 25 yıl önce 40 milyon dolara alınmış. Da Vinci tarafından 1506 – 1510 yılları arasında yazdığı defterine çizmesinden yıllar sonra gerçekleşen icatları arasında su altında nefes alma aleti, tank, paraşüt ve güneş enerjisi ile çalışan mekanizmalar bulunuyor.

8.Her iki eli ile aynı anda, farklı şeyler çizebilmesine rağmen, solak olduğu için yazılarını sağdan sola yazması, şifre olarak tanımlansa da o yıllarda zor kuruyan mürekkepleri eli ile sıvamamak için bu yöntemi tercih etmesi biliniyor.  Yazıları kolayca okumak isteyenler, aynadaki yansımalarından kolayca yapabiliyor.

9.Milano Dükü tarafından sipariş edilen 5 metre yükseklikteki at heykeli üzerinde 12 yıl çalıştıktan sonra şehri 1499 yılında istila eden Fransız ordusu tarafından imha edilen eserin günümüzde sadece çizimleri biliniyor.

10.Gerçek bir Rönesans adamı olan Leonardo da Vinci’nin yetenekleri arasında müzik kompozisyonları yazmak da bulunuyor. Lir ve flüt çalabilen usta, müzik ve görsel sanatların bir bütün oluşturduğunu savunmuş.

edebiyathaber.net (28 Haziran 2019)

Yorum yapın