İşte, izlerken gerileceğiniz 10 film!

Nisan 30, 2021

İşte, izlerken gerileceğiniz 10 film!

ArtDog İstanbul‘dan Gamze Öztürk izlerken gerileceğiniz 10 filmi derledi.

1. Psycho (Sapık) / IMDb: 8,5

Korku-gerilim deyince akla ilk gelen, Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilen filme bu listede yer vermemek olmazdı. Anthony Perkins, Janet Leigh ve John Gavin’in baş rollerini paylaştığı film, üzerinden altmış yıl geçmesine rağmen sinema tarihindeki tahtını koruyor. Oyunculukları, senaryosu ve müzikleriyle hala kendine hayran bırakmayı başaran filmin sevenleri, yerinin doldurulmasının imkansız olduğunu düşünüyor. Özellikle de epik sahneleri ve replikleriyle klasikleşmiş olan film mutlaka görülmesi gerekenler listesinde başı çekiyor.

2. The Shining (Cinnet) IMDb: 8,4

Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlanan, başrollerinde Jack Nicholson, Shelly Duvall, Danny Lloyd’un yer aldığı 1980 tarihli efsanevi film halen adından söz ettirmeye devam ediyor. King, Stanley Kubrick’in uyarlamasından memnun olmasa da film her anlamda bir efsane olmaya devam ediyor. Bir yazar olan Jack Torrance’ın kış sezonu boyunca kapalı kalacak olan Overlook Oteli’ne yerleşmesinin ardından gelişen bir dizi olayı konu alan film baş rolün zihinsel sürecine oldukça yakından bakarak kendinden sonra gelen filmlere de ilham olmaya devam ediyor. Ayrıca kamera arkasında yaşanan olaylar ve çekim süreci gibi konular da filmin ilgi çekici özelliklerinden.

3. The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği) IMDb: 8,6

Thomas Harris’in aynı adlı romanından uyarlanan 1991 tarihli filmi Jonathan Demme yönetirken başrollerini Jodie Foster ve Antony Hopkins paylaşıyor. Serinin ilki olan film, beş dalda Akademi Ödülü’ne layık görüldü. “Hannibal Lecter” karakteri ile akıllara kazınan Anthony Hopkins’in rolüne hazırlık süreci de oldukça ilginç. Hopkins ayrıca en kısa ikinci ekran süresi – yirmi dört dakika elli iki saniye – ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü’nün sahibi oldu.

4. IT (O) IMDb: 7,4


Yine bir Stephan King uyarlaması olan 2017 tarihli filmin yönetmenliğini Andy Muschietti yapıyor. Hikaye ise çocukların kabusu haline gelen bir palyaço ile hesaplaşmalarını anlatıyor. Klasik korku filmi atmosferinin dışına çıkan “IT” aynı zamanda, “Pennywise” isimli katil palyaço karakteri ile çocukların ebeveynlerinin eylemleri arasındaki benzerlik olaya farklı bir açıdan bakılmasını sağlıyor. Filmin ayrıca 2019’da yapılmış devam filmi “IT: Chapter 2” da bulunuyor.

5. A Quiet Place (Sessiz Bir Yer) IMDb: 7,5

2018 yapımı John Krasinski tarafından yönetilen filmin en ilginç özelliği belki de tüm korku ve gerilim filmlerinin aksine sesli diyalogların çok az olması. Post-apokaliptik korku olarak değerlendirilebilecek olan film, kör ama sese duyarlı yaratıklar tarafından ele geçirilen dünyada hayatta kalmaya çalışan bir aileyi konu alıyor. Hayatta kalmak için yapmaları gereken tek şey ise sessiz olmak. Emily Blunt, John Krasinksi ve Millicent Simmons’ın başrolleri paylaştığı filmin devam filmi “A Quiet Place 2” da geçtiğimiz yıl izleyiciyle buluştu.

6. Hereditary (Ayin) IMDb: 7,3

Ari Aster’ın uzun metrajlı filmi “Hereditary,” korku sinemasına yeni bir soluk getiren filmler arasında yer alıyor. Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne ve Alex Wolff’un başrollerinde yer aldığı film bir ailenin başından geçen esrarengiz olayları konu alıyor. Müzikleri, karakter derinliği, mekan kullanımı, çözülmesi zor gizemi ve daha pek çok özelliği ile film izleyicilerin aklına yer etmiş durumda.

7. Get Out (Kapan) IMDb: 7,7

Yönetmenliğini Jordan Peele’in üstlendiği 2017 yapımı film, En İyi Orijinal Senaryo Oscarı dahil pek çok dalda ödüle aday oldu. Düşük bütçesine rağmen oldukça yüksek bir gişe hasılatı yapan filmde ırkçılık teması üzerinde duruluyor.  Başrollerini Daniel Kaluuya, Allison Williams ve Bradley Whitford’ın paylaştığı filmi, diğer korku türlerinden ayrılan bir diğer özelliği ise yönetmenin komedyen olmasından kaynaklı korku türüne yeni bir bakış açısı getiriyor oluşu.

8. The Devil’s Backbone (Şeytanın Bel Kemiği) IMDb: 7,4

2001 tarihli Guillermo del Toro tarafından yönetilen film, 1930’lu yıllarda İspanyol İç Savaş’ının sonlarında geçiyor. Babası tarafından yetimhaneye bırakılan Carlos, babasının onu geri alacağını umarken diğer çocuklar tarafından kötü muameleye maruz kalıyor. Dahası önceden aynı yetimhanede yaşamış olan bir çocuğun hayaletini görmeye başlıyor. Tarihle birleşen bu korku filmi, atmosferiyle de izleyicileri içine çekiyor.

9. The Babadook (Karabasan) IMDb: 6,8

Yönetmen Jennifer Kent’in 2014 tarihli ilk uzun metraj filmi olan, Sundance Film Festivali ve 33. İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen “The Babadook,” merkezine talihsiz bir kaza sonucu eşini kaybeden annenin oğluyla birlikte sürüklendiği zorlu psikolojik deneyimi konu alıyor. Pek çok korku filminden farklı olarak ise olayları başlatan obje bir çocuk kitabı olarak karşımıza çıkıyor. Çekim teknikleri ve seslerin kullanımı ve gizemli sonuyla film akıllarda yer etmiş durumda.

10. The Others (Diğerleri) IMDb: 7,6

Alejandro Amenábar’ın yazıp yönettiği 2001 yapımı filmin başrolünde Nicole Kidman yer alıyor. Evde iki çocuğuyla beraber eşinin savaştan dönmesini bekleyen genç bir kadının çocuklarının hayalet gördüğünü iddia etmeleriyle birlikte oldukça zorlu bir hal alır. Kurgusu ve oyunculuklarıyla beğeni toplayan film aynı zamanda, dili İngilizce olmasına rağmen İspanya’nın en önemli uluslararası film ödülleri olan Goya Ödülleri’nde En İyi Film dalında ödüle layık görüldü.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2021)

Yorum yapın